Кламер БГ - Новини: Бразилия отказа парите на Г-7 за борба с горските пожари в Амазония

Бразилия отказа парите на Г-7 за борба с горските пожари в Амазония

Свят

|
Вт, 27 Авг 2019г. 19:38ч.
Бразилия отказа парите на Г-7 за борба с горските пожари в Амазония

Бразилското правителство отказа предложената от Г-7 финансова помощ от 22 млн. долара за борба с горските пожари в Амазония с нападки срещу френския президент Еманюел Макрон, определен като "империалист" заради желанието му за международна намеса за овладяването на огъня. След разгорелия се по този повод дипломатически скандал, бразилският президент Жаир Болсонаро обяви във вторник, че е готов да обсъжда международна помощ от Г-7 за справяне с пожарите в Амазония, ако Макрон "оттегли обидите си", предаде Франс прес.

"Най-напред г-н Макрон трябва да оттегли обидите си, които отправи срещу мен", каза пред журналисти Болсонаро, който имаше предвид обвиненията на френския президент, според които той е "излъгал" за ангажиментите си в областта на околната среда.

Болсонаро обвини Макрон, че поставя под въпрос суверенитета на Бразилия на фона на напрежението, предизвикано от бушуващите в Амазония пожари.

Бразилският президент каза, че след като френският му колега оттегли думите си, ще "можем да разговаряме".

По-рано Макрон постави под въпрос искреността и решимостта на Болсонаро да защитава биоразнообразието и реагира остро на насмешките на бразилския президент към съпругата му.

Въпросът да се приеме или не международната помощ се оказа порна и за самото бразилско правителство, след като отделни министри изразиха различни мнение, отбелязва Ройтерс.

Докато пожарите настъпваха все по-дълбоко в амазонските гори, Болсонаро първоначално твърдеше, че Бразилия няма достатъчно ресурси да се бори със стихията. Преди това обвини природозащитници, че нарочно са подпалили пожарите, за да изглежда правителството лошо.

Към момента Макрон не е коментирал поисканото от Болсонаро "извинение".

Пожарите са под контрол, ситуацията е преувеличена

Френският президент да се погрижи за "своя дом и за колониите си", коментира във вторник Оникс Лорензони, началник на кабинета на бразилския държавен глава Жиар Болсонаро, след като по-рано Макрон обяви готовността на страните от Г-7 да предоставят 22 млн. долара на Бразилия за справяне с бедствието.

"Благодарим (на Г-7 за предложената помощ), но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа", заяви Лорензони.

Бразилският министър на отбраната ген. Фернандо Азеведо е Силва междувременно увери, че пожарите в Амазония са под контрол след разполагането на 2500 военни в най-силно засегнатите райони.

Ситуацията бе малко преувеличена, заяви той пред журналисти след заседание с президента Жаир Болсонаро.

Според него в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари.

"Ситуацията не е проста, но е под контрол", каза той.

За потушаването на огъня се борят летателни апарати и десетки пожарникари.

Бразилия прие предложението на Израел да изпрати свой самолет за борба с огнената стихия. Фернандо Азеведо е Силва разчита и на Чили и Еквадор, които обещаха да предоставят материална помощ и хора, които да се включат в потушаването на пожарите.

Данните от плътността на задимяването са представени с двудневно закъснение (тази карта представя задимяването към 25 август 2019 г.

Макрон да не ни поучава

"Макрон не е в състояние да предотврати предсказуем пожар в храма, който е световно наследство, а сега иска да поучава нашата страна", добави Лорензони, имайки предвид априлския пожар в катедралата "Нотр Дам".

Той освен това каза, че самата Бразилия може да научи която и да е друга страна на това как да защитава горите си.

"Бразилия е демократична, свободна страна, която никога не е имала колониалистки и имприалстки практики, каквито вероятно са целите на французина Макрон", продължи Лорензони.

По-късно бразилското президентство потвърди тези коментари пред Франс прес.

В Бразилия горят рекордни горски площи, предимно в Амазония, видно от данни на Националната агенция по космически наблюдения.

Лични нападки и дипломатически скандал между Макрон и Болсонаро

Президентът Макрон, който бе домакин на приключилата в понеделник среща на Г-7, обяви случващото в Амазония за международна криза и пожарите трябва да са приоритетна тема на Г-7. Този му коментар раздразни бразилския президент популист Болсонаро, който обвини Макрон, че има "колониалистки манталитет".

В интервю пред френска телевизия в понеделник Макрон повтори, че Амазония е глобален проблем и засили критиките си към Болсонаро.

"Ние уважаваме вашия суверенитет. Това е вашата страна", каза Макрон, но добави, че горите в Амазония са "белите дробове на планетата" и затова са грижа на цялата планета.

"Ние можем да ви помогнем да залесите. Ние можем да намерим начини за вашето икономическо развитие, които зачитат природния баланс. Но не можем да ви разрешим да унищожите всичко", заяви Макрон.

Той също така призна, че Европа, внасяйки соя от Бразилия, не е без вина за земеделския натиск спрямо тропическите гори. "Ние сме частично съучастници", отбеляза Макрон.

Дипломатическият скандал се задълбочи по-рано същия ден, когато френският президент обвини Болсонаро за "изключително грубите" му коментари по адрес на съпругата му Брижит. Поводът бе, че бразилският президент одобри публикация във Фейсбук на френската първа дама, но с уточнението, че 66-годишната Брижит Макрон не изглежда толкова добре колкото неговата 37-годишна жена Мишел.

"Какво да ви кажа? Тъжно е, на първо място за него и за бразилците", коментира по този повод Еманюел Макрон и изрази надежда, че бразилците "скоро ще се сдобият с президент, който се държи на висотата на положението си".

Тръмп не се интересува от климатичните промени и подкрепя Болсонаро

Президентът на САЩ Донлад Тръмп пък пропусна сесията, на която лидерите на Г-7 обсъждаха решения срещу глобалното затопляне чрез засаждане на дървета и преминаване от енергия от въглища към вятърна енергия.

Съединените щати имат притежават огромно благосъстояние, няма да го пилея за мечти, за вятърни перки, които, честно казано, не работят много добре, коментира Тръмп. "Аз мисля, че знам повече от другите за околната среда", допълни той.

Във вторник, докато прехвърчаха искри между Бразилия и Франция, Тръмп изрази подкрепа за усилията на бразилския си колега Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония.

Тръмп каза, че е опознал добре Болсонаро, който, по думите му, полага много усилия във всяко отношение във връзка с пожарите. Болсонаро върши добра работа за бразилския народ и не му е леко, отбеляза той. Тръмп увери, че Болсонаро и Бразилия имат пълната и безрезервна подкрепа на САЩ.

По-рано бразилският президент твърдеше, че правителството му няма достатъчно ресурси за борба с пожарите. Той бе критикуван за това, че по време на неговото управление проблемът с изчезването на горите в Амазония се задълбочава заради антиекологичната му риторика, припомня Би Би Си.

Френското подразделение на Greenpeace обаче недоволстваха, че предложените 22 млн. долара от Г-7 са "жълти стотинки" и това е неадекватно малка помощ, отчитайки мащабите на бедствието.

Преди ден холивудският актьор Леонардо Ди Каприо съобщи, че ще предостави 5 млн. долара за спасяване на горите в Амазония.

Какво предлага Г-7

Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония обявиха готовност да отпуснат спешна помощ от 22 млн. долара главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожари.

Макрон заяви, че средствата ще бъдат предоставени незабавно, както и че Франция предлага конкретна военна подкрепа в региона.

Болсонаро обаче каза, че Макрон предприема "безпричинна и абсурдна атака срещу Амазония", а освен това "прикрива своите истински намерения за идеята на Г-7".

Независимо от този коментар на бразилския президент, екоминистърът на страната Рикардо Салес първоначално съобщи пред журналисти, че Бразилия приема помощта, но след правителственото заседание курсът бе сменен.

Освен това страните от Г-7 са се съгласили да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население.

Какво прави Бразилия?

След силните международни критики, миналия петък Болсонаро заповяда армията да се включи в гасенето на пожарите.

По данни на бразилските власти, 44 хиляди военни са изпратени за борба с огъня в Амазония, след което още седем щата в страната са поискали помощ от армията.

Председателят на Европейския съвет Донлад Туск заяви в събота, че ЕС може да откаже да ратифицира търговското споразумение с Южна Америка, ако Бразилия не е в състояние да реши въпроса с пожарите.

По време на сухия сезон в Бразилия често избухват горски пожари, но през тази година обхванатите от огъня площи са 85% повече отколкото в миналото, показват данни от спътникови снимки.

Би Би Си отбелязва, че рекордното увеличение на горските пожари съвпада с рязкото намаляване на размера на глобите, налагани от бразилските власти за екологични нарушения.

Защо е важна Амазония

В Амазония се намира най-голямата тропическа гора на планетата. Тя е жизнено важно хранилище за въглеродни отлагания и забавя глобалното затопляне. Амазония е наричана "белите дробове на планетата" заради решаващата й роля при усвояването на въглерода и производството на кислород.

Тропическата гора в Амазония е дом на три милиона видове растения и животни, а също и на около 1 млн. аборигени.

Тя е разположена на територията на няколко страни, но основната е Бразилия.

mediapool.bg