Кламер БГ - Новини: Боршош и МОН втори ден в сблъсък за парите за деца без градина

Боршош и МОН втори ден в сблъсък за парите за деца без градина

България

|
Пет, 28 Май 2021г. 19:03ч.
Боршош и МОН втори ден в сблъсък за парите за деца без градина

Боршош и МОН втори ден в сблъсък за парите за деца без градина

Сблъсъкът между Мирослав Боршош и министерство на образованието за осигуряването на по-високи компенсации за деца без градина в София прерасна в бюджетен спор. Новият зам.-кмет с ресор образование на столицата Мирослав Боршош обяви в петък за категорично невярно, че бюджетът трябва да се актуализира, за да се вдигне компенсацията от 291 лв. на 650 лв. Твърдението си Боршош изпрати с писмо до Министерство на образованието и така продължи задочния спор от четвъртък с ведомството. Преди ден образователният министър проф. Николай Денков контрира идеята за по-високи обещетения с мотив, че няма как да тя да се случи без актуализация и посъветва Столична община да не абдикира от своето основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, като очаква други институции спешно да решат проблема.

Боршош: Не политизирайте казуса

"Господин министър, не виждам причина да политизирате казуса. Категоричен съм, че трябва да положим съвместни усилия, така че компенсациите за децата без места в детските градини да стигнат до родителите още тази година", посочва Боршош в писмото.

И допълва, че от усилията на двете институции зависи да се обединят около решение, което подкрепя родителите. "Предлагам ви, вместо да обсъждате кой какво не е направил, да си свършим заедно работата от позициите, на които и Вие, и аз сме съвсем отскоро", допълва той.

"Средствата са налични. Категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира, заради което, по Ваши думи, е необходимо действащо Народно събрание. Знаете, че въпросните средства са гласувани и заложени в бюджета за тази година. В този смисъл актуализация не е необходима. Промяната на наредбата, която да улесни достъпа на родителите до компенсации, е единственото необходимо и възможно действие от Ваша страна", допълва още зам.-кметът на София.

Въпроси без отговор

Независимо от позицията на Боршош остава без отговор въпроса откъде идва негова убеденост, че средствата са налични и с какви източници работи. Самият той в четвъртък обяви, че ще води разговори да има компенсации и за деца в яслените групи, които в момента не са налични. Той представи вариант, в който Столична община може да доплаща наличните към момента от правителството субсидии от 291 лв., но те се получават от едва 3000 деца, а останалите без градина са над 10 000.

"Средствата за дете варирарт между 300-350 лв. - това, което общината отделя за дете. Това, което аз предлагам, е тази година тези пари също да стигнат до родителите. Това означава, че един пакет от около 650 лв. трябва да стигне до хората, чиито деца са извън детските градини", поясни преди ден Боршош идеята си.

От думите на Боршош стана ясно, че за по-голямата част от парите ще трябва да осигури и Столична община, като разходът ще ѝ излезе 35 млн. лв. Общата сума на необходимите държавни и общински средства за реализиране на обещанието само за София обаче излиза поне двойно повече и не е ясно как ще бъде осигурена.

Mediapool потърси Боршош за коментар на казуса, но той не отговори на мобилния си телефон.

mediapool.bg