Кламер БГ - Новини: Борисов успокоява скандала с Радев, ще съгласува новия главен секретар на МВР

Борисов успокоява скандала с Радев, ще съгласува новия главен секретар на МВР

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 15:02ч.
Борисов успокоява скандала с Радев, ще съгласува новия главен секретар на МВР

Премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че ще обсъди първо с президента кандидатурата за нов главен секретар на МВР.

"Преди да се спомене което и да е име, ще потърся президента в удобно за него време, ще предложа няколко имена, ще мотивирам кандидатурите и тогава ще пристъпим към необходимите по закон съгласувателни действия", каза Борисов по време на посещението си в Габрово.

Досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов бе избран преди ден от парламента за вътрешен министър. Борисов обясни, че сега системата на МВР има нужда от професионализъм и от спокойствие.

"Аз съм сигурен, че президентът ще погледне държавнически на тази задача. Ще направим това, за да сме сигурни, че когато пуснем документи за съгласуване, няма да се получи стрес в системата, защото хората, които ще предложим като варианти, са добри професионалисти и ръководят големи структури", коментира премиерът.

Помирителният тон на Борисов към Румен Радев отразява последния конфликт между изпълнителната власт и президентската институция. Радев блокира за кратко рокадите в правителството с аргумента, че Министерският съвет не е спазил съгласувателната процедура по освобождаването на Младен Маринов от позицията на главен секретар в МВР. Професионалният ръководител на министерството се назначава за пет години с указ на държавния глава.

В сряда Радев освободи Младен Маринов, но се усъмни в качествата му да управлява МВР, което доведе до ново обтягане на отношенията му с управляващите. В четвъртък Борисов призова държавният глава да създаде партия или да оглави БСП, а сега се опитва да успокои напрежението.

Новият вътрешен министър Младен Маринов отказа да влиза в конфликта.

"Не мога да коментирам и не бива да коментирам защо президентът смята така (че не става за вътрешен министър - б.р.). Премиерът и правителството са решили – предложили са ме. От мен може да се очаква диалог и съвместна работа”, каза Маринов.

Още в първия си работен ден новият вътрешен министър се срещна с представители на синдикалните структури в системата. Повече от 40 минути той и синдикатите обсъждаха най-големите проблеми в нея.

"Започваме от законодателните промени. Имаме съвпадение по отношение на част от социалните пакети и по чисто практически приложения на документооборот, административна тежест. Униформеното облекло също е един от въпросите, които трябва да решаваме", каза Маринов.

mediapool.bg