Кламер БГ - Новини: Борисов ускорява сливането на НАП и митниците

Борисов ускорява сливането на НАП и митниците

България

|
Ср, 08 Апр 2015г. 17:22ч.
Борисов ускорява сливането на НАП и митниците

Недоволен от работата на Агенция "Митници", премиерът Бойко Борисов обяви, че след седмица ще предложи сливането й с Националната агенция за приходите (НАП). Очертават се и кадрови промени в Гранична полиция.

"Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно“, охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и "Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", казва Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Думите му са цитирани в разпространената по-късно стенограма по точката за приемане на стратегията за борба с корупцията. Те идват няколко седмици, след като министърът на финансите Владислав Горанов похвали работата на агенция "Митници" заради увеличените постъпления. Борисов изрази подобно мнение при последното представяне на данните за изпълнението на бюджета.

Обединението на НАП и Агенция "Митници" е част от управленската програма на правителството, а целта е повишаване на приходите. В началото на мандата на кабинета дори беше разпространен неофициален план за сливането на двете звена, но управляващите обясниха, че тази година ще се правят анализи по въпроса и вероятно преструктурирането ще стане факт от 2016 г.

Отчайващи констатации

"Винаги съм казвал, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност. Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата", възмущава се Борисов пред министрите. Според него служителите на двете звена действат като организирана група. Той добавя, че се случва по един и същ служител "по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа".

"Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата да си защити границите", допълва министър-председателят.

От думите му става ясно, че повод за критиките към митниците е случаят от миналата седмица, когато бяха арестувани 13 митничари и трима граничари на пункта Капитан Андреево. Причината беше, че са пропуснали камиони с контрабандни цигари от Турция. Информацията за пратката била подадена от турските служби, но дежурните на пункта скъсали уведомлението.

"Валията на Одрин повече го е грижа за България"

"И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги…Не може!", коментира Борисов в сряда. Той допълва, че валията на Одрин е дал информация по случая и заключва, че него "повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави".

Борисов критикува и това, че митничарите "нямат папка за документооборота", за да се установи какви документи са пристигнали от Турция. Според Борисов факсът за контрабандните цигари от Турция бил предаден на бариерата на ръка на българските митничари, взелият го служител си го сложил в джоба и бележката изчезнала. За това се налагало турските власти да пращат информацията не само на митниците, но и на Министерството на финансите, дирекцията "Борба с организираната престъпност".

Наложило се валията на Одрин да разпознава по снимка кой български митничар е взел информацията от турските власти. "Смятайте какво сме заварили, а това са границите!", казва Борисов и допълва: "Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон (батальонът в Смолян - б.а.), дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим."

Според него ситуацията е такава от 25 години и не се променя, защото става въпрос за "около 30 милиона на месец средно". Борисов допълва, че за преодоляване на проблемите се работи и нещата до два-три месеца щели да си дойдат на мястото. Вече били известни и схемите, по които работили организираните групи на митничари и граничари. "Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого", казва още премиерът.

"Не искам да пълня интелигентните ви глави с такива полицейски информации, защото тук са кметът и областният управител на София. Не искам да ги затормозявам с такива схеми, но трябва да ви кажа, че вече на прокуратурата, на ДАНС, на МВР абсолютно е описана схемата, знаем хората, знаем как става. И трябва да бъдат убедени, че ще им надделеем заедно с целия този екип", обръща се Борисов към министрите.

Митниците ги пускат, полицаите ги хващат

За да внесе позитивна нотка в монолога си, Борисов казва, че все пак ситуацията не е "толкова черногледа". Той хвали МВР, че задържа средно по 40 000 стека на ден контрабандни цигари по пазарите. "Докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли няма да ги оставя на мира! Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн. Вече стават десетки килограми", допълва премиерът.

След това обаче се връща към по-песимистичните теми. "И две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари, е изключително важен. Затова и с тези в момента вече работещи (държа да ги предупредя) видеонаблюдения, които сме направили и въобще всичко, за да прекъснем тези порочни практики... Разбира се, давам висока оценка за направеното досега, но това са само първите стъпки, докато не заковем границите така, че да са на 100 процента надеждни – с видеонаблюдение, с кантарите, няма да се откажем!", казва Борисов.

Допълва, че министрите на вътрешните работи и на финансите ще правят назначения в службите и агенциите на базата на резултатите, които показват служителите. "Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор", обяснява премиерът.

Камиони чупят пътищата като вафли

Говорейки за проблемите в митниците Борисов засяга изведнъж и друга тема - по магистралите през лятото се движели 60-тонни тирове, натоварени с дървесина.

"Как са се движили по магистралите 60-тонни тирове? Лятото какво правят с асфалта? Като мине на него 60 тона и е 35-40 градуса на асфалта, какво се случва? Заради някакъв разбойник! Стотици милиони са дадени там! Акт направете, да конфискувате камиона направо! Отнемайте лицензи, конфискувайте камиони. Те съсипват всичко, което градим. Не стига, че крадат сигурно и дървен материал, но съсипват и пътищата. И то не е само магистралата. Като минат по селските пътища, какво ги правят? Чупят ги като вафли сигурно", заключва Борисов.

mediapool.bg