Кламер БГ - Новини: Борисов "уреди" музиканти с 4.2 млн. лв. компенсации за Covid и квота за БГ музика в радиата

Борисов "уреди" музиканти с 4.2 млн. лв. компенсации за Covid и квота за БГ музика в радиата

България

|
Съб, 06 Март 2021г. 14:31ч.
Борисов "уреди" музиканти с 4.2 млн. лв. компенсации за Covid и квота за БГ музика в радиата

Над 4.2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика, засегнати от противоепидемичните мерки. Това стана ясно в събота след среща на премиера Бойко Борисов с популярни изпълнители. Ден по-рано те излязоха с

писмо до Борисов, в което настояха да се изработи механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. От писмото им стана ясно, че досега три министерства са отказвали да се ангажират с помощ за тях, но във втория ден на предизборната кампания, въпросът им беше светкавично решен от премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов.

Близо 1000 музиканти ще получат 4350 лева еднократно подпомагане. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в които музикалният бранш преживя загуби. Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет, увери Борисов.

Освен това премиерът е обещал и задължителна квота за излъчване на българска музика в радиата.

"Уважаваме българските творци, ценим труда и талант им и ще им помогнем в тази ситуация", каза той.

"Поех ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация", коментира Борисов.

Преди ден музиканти на свободна практика изразиха в писмо до Борисов възмущението си, че са останали единственият сектор, който не е получил никаква подкрепа от държавата, въпреки че са спрели изявите си на сцената заради заразата и наложените противоепидемични мерки.

Музикантите твърдят, че в целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него, не съществува такъв прецедент, при когото една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса и засегнатите индустрии при справяне с кризата причинена от Covid-19.

Това се случва въпреки преговорите, които са имали музикантите с министерствата на културата, на икономиката и на труда и социалната политика. Нито едно от трите ведомства не е успяло да намери инструмент, с който да бъдат компенсирани загубите, които търпят съвременните музикални изпълнители.

Само ден след старта на предизборната кампания обаче въпросът беше уреден скорострелно от премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов.

mediapool.bg