Кламер БГ - Новини: Борисов препрати Нинова към Радев за военно учение на НАТО

Борисов препрати Нинова към Радев за военно учение на НАТО

България

|
Пет, 13 Окт 2017г. 13:12ч.
Борисов препрати Нинова към Радев за военно учение на НАТО

Премиерът Бойко Борисов задочно посъветва лидера на БСП Корнелия Нинова да пита президента Румен Радев за военно учение на НАТО в Черно море. "В това учение главна роля има върховният главнокомандващ президентът Румен Радев", казва Борисов на правителственото заседание в сряда, видно от публикувана стенограма. Думите му са по повод настояването на Нинова Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, както била съобщила агенция Ройтерс.

По време на правителственото заседание зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов е потвърдил, че държавният глава Румен Радев е информиран за учението.

"Защото Корнелия Нинова ме вика в парламента да обяснявам защо съм допуснал в Черно море военно учение, флотилии и т. н. Нали ще се борим с фалшивите новини! Затова информирам. Аз не мога да разбера – ние като членове на НАТО в ученията не трябва ли да участваме?!", коментира възмутено Борисов.

Няма планове за постоянно присъствие на НАТО-вски сили в Черно море

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева от своя страна коментира в сряда, че "флотилия на НАТО в Черно море няма".

"Корнелия Нинова пак не е разбрали нещо. Флотилия на НАТО в Черно море няма. Нито има, нито ще дойде", каза Захариева.

Тя посочи, че Алиансът наистина обръща повече внимание на източния си фланг в последните месеци, но това не означавало, че се подготвят за военни маневри.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни по-рано, че не се предвижда и няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море.

"В тези учения няма движения на войски никъде на територията на НАТО. Те имат за цел единствено да се отработят въпросите за вземане на военно-политическо решение в Главната квартира в Брюксел и военното командване на НАТО, както и в страните, оторизирани при управление на военнополитически кризи", каза зам.-министър Запрянов.

Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия. Тогава управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО.

По-рано тази седмица Алиансът обяви създаването на многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим.

Борисов напомня на министрите за КСНС

Борисов използва правителственото заседание в сряда, за да напомни на министрите за пренасроченото заседание на КСНС при президента на 17 октомври, след като това на 9 октомври се провали заради отсъствие или по-ранно напускане на част от управляващите.

"За тези, които са участници в Консултативния съвет при президента – вторник, 13.00 часа! Ако трябва да пътуват някъде, да пращат заместници в чужбина. Титулярите да бъдат на заседанието. От сега да знаят, вторник, 17 октомври, 13.00 часа", заявява Борисов.

Междувременно парламентът насрочи извънредно заседание за вторник от 14 ч. за приемането на поправките в ГПК на второ четене.

mediapool.bg