Кламер БГ - Новини: Борисов посрещнат във Варна с "Оставка", викове за Мата Хари и "кокошкарника "на Марешки

Борисов посрещнат във Варна с "Оставка", викове за Мата Хари и "кокошкарника "на Марешки

България

|
Нед, 14 Фев 2021г. 17:02ч.
Борисов посрещнат във Варна с "Оставка", викове за Мата Хари и "кокошкарника "на Марешки

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат във Варна с викове "Оставка",

"Коя е Мата Хари " и призиви да отиде да види авариралата отново тръба за отпадни води във Варненското езеро, както и "кокошкарника "на Марешки в Морската градина.

Група протестиращи чакаха Борисов пред новия храм "Св. Прокопий Варненски", който премиерът посети набързо с финансовия министър и кмета Иван Портинх, за да получат високи епархийски отличия.

Борисов пристигна във Варна на 14 февруари следобед след обиколката си в Исперих, Разград и Добричко, откъдето срещите и изявите му бяха предавани на живо във Фейсбук страницата му – предпочитан от премиера начин за комуникация, вместо срещи с журналисти и изненадващи въпроси.

Борисов бе причакан от протестиращите на улицата пред храма. От любителско видео, публикувано във Фейсбук, се чува как виковете "Оставка" са заглушени от звън на църковни камбани.

И докато недоволстващите отвън отправят реторични въпроси към премиера за пачките евро в чекмеджето му, за мистериозната "Мата Хари", която той обвини за тях, за безобразието със замърсяването на Варненското езеро и пр., Борисов е посрещнат вътре в храма като тачен "човек на църквата".

Причината е, че правителството и местната власт са отпуснали близо 2 млн. лв. пари на данъкоплатците за довършителните работи на църквата, чийто строеж започна преди 12 години.

Църквата "Св. Прокопий Варненски" е първата във Варна, която се изгражда за последните 100 г. Тя беше завършена преди дни с помощта на дарения и помощ от общината и държавата, като само изографисването струваше повече от 600 000 лв.

Местната власт е отпуснала около 1.4 млн. лв., а Министерският съвет – 500 000 лв., като с 200 000 от тях е ремонтиранпокривът на Катедралния храм "Св. Успение Богородично"..

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера Борисов и на кмета на града Иван Портних за оказаната помощ.

"Вие винаги сте ни помагали, вие сте човек на църквата. В знак на благодарност Ви награждаваме с най-високия орден на епархията "Св. апостол Андрей първозвани", каза Митрополит Йоан.

Освен ордена, министър председателят получи в дар и икона на Божията майка, изрисувана от стенописците на църквата.

Финансовият министър Кирил Ананиев получи почетен знак на епархията.

Кметът на Варна Иван Портних пък стана първият в историята на епархията, почетен с орден "Свети Прокопий Варненски".

Варненският владика със сълзи на очи благодари и за това, че българската църква не е била затворена по време на пандемията.

"Вашето сърце не позволи да бъдат затворени нашите храмове", каза той.

Борисов му отвърна, че сега благодарение на Господа, България е на много по-добро положение.

"Над 1 млн. лв. осигурихме за доизграждането на църквата "Св. Прокопий Варненски" във Варна. Tова е първият нов православен храм в морската столица от 100 години насам! Той има фасадно осветление, както и многофункционална сграда за социални и културни дейности - със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети. Благодаря на Дядо Йоан, който ми връчи най-високия орден за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия - "Свети Апостол Андрей Първозвани", написаха от пресслужбата на премиера в неговвия профил във Фейсбук.

mediapool.bg