Кламер БГ - Новини: Борисов помирява Ревизоро и кмета на Перник: Пийте по една ракия за дезинфекция (видео)

Борисов помирява Ревизоро и кмета на Перник: Пийте по една ракия за дезинфекция (видео)

България

|
Пон, 23 Март 2020г. 17:01ч.
Борисов помирява Ревизоро и кмета на Перник: Пийте по една ракия за дезинфекция (видео)

Премиерът Бойко Борисов посети закъсалия за вода Перник, за да нагледа новия водопоровод, който свързва града със София. До дни през него трябва да започне подаването на вода и така перничани ще преминат само на нощен режим.

Премиерът качи в джипа кмета на града Станислав Владимиров и докато го возеше през града, опита да го помири с екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро.

Борисов посъветва двамата да "пият по една ракия за дезинфекция", защото няма смисъл да ходят по съдилища в условията на епидемия от коронавирус.

Една ракия и едно "Извинявай"

Димитров и Владимиров се скараха през медиите миналата седмица. Министърът разкритикува кмета, че доникъде не е стигнал с ремонтите на водопровода в града и не е е усвоил 30-те млн. лв., които кабинетът спешно му отпусна по Нова година.

Ревизоро обясни, че Владимиров не е събрал необходимата документация за пускането на новия водопровод.

В отговор кметът заплаши със съд. "Този човек посети Перник веднъж, за да пуска нелепи шеги. Говори неистини по мой адрес, и за институциите", заяви Владимиров.

Томахавката на войната обаче изглежда ще бъде заровена. В понеделник Ревизоро е внесъл точка в извънредното заседание на кабинета, чрез която се дава разрешение на "Софийска вода" да отклоянва количества към пернишкия водопровод.

"Знаеш, че винаги съм бил за мир и разбирателство, най-добре да седнете, по една ракия, сега е за дезинфекция, днеска човекът извади разрешения, подписа, той внесе точката. Вместо у тая коронавирус да ходите по съдилища, най-добре е едно "Извинявай", по една ракия и...щото ще продължите да работите заедно", каза Борисов.

"Надявам се, че е разбрал, че ВиК-то е държавно, не е общинско", отговори кметът, след като се съгласи, че място за емоции няма.

Две аварии и над 8 млн. кубични метра

Спасителният водопровод към Перник, за който се похарчиха над 20 млн. лв., аварира два пъти при тестовете с подаване на вода. Първо, миналата седмица се спука сглобка между две тръби по трасето между селата Мало и Големо Бучино. Водата бе спешно спряна, а повредата отстранена.

Нова авария стана и през уикенда. Този път пробивът бе в с. Големо Бучино. И тази повреда бе отстранена, а в понеделник кметът Владимиров и Борисов лично провериха дали има вода. Премиерът пусна малко кранче при шахтата, където е връзката с пернишкия водопровод и дори шеговито напръска кмета.

Междувременно яз. "Студена" продължава да се пълни заради валежите и обилното снеготопене през последните няколко седмици. В момента във водоема има над 8 млн. кубични метра. Общият му обем е малко над 25 млн. кубични метра. Ако притокът се запази, има вероятност в следващите седмици количеството да надмине 10 млн. кубични метра.

Перник е на воден режим от 18 ноември миналата година. Сега ограничението е облекчено - вода се подава от обяд до 22 часа. Идеята е след пускането на софийския водопровод, да се мине изцяло на нощен режим. За целта ще се подават количества и от двата източника. В понеделник правителството разреши вода от яз. "Бели Искър" и яз. "Белмекен" да се подава към Перник в рамките на шест месеца.

Борисов: След Китай сме първи…

Борисов използва прякото си включване от джипката, за да защити предприетите от правителството мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус.

"Днес Гърция направи това, което ние преди три-четири дни. Това, което се случва по света, е най-голямото потвърждение на нашите мерки", каза Борисов.

Според премиера кабинетът се е справил и с осигуряването на защитни материали.

"Ако изключим Китай, няма друга държава, която толкова бързо да си попълни количествата облекла.10 хиляди шлема, най-хубавите. На пълни обороти се работи", допълни той.

Борисов обясни, че България ще закупи в общата европейска поръчка и 1 млн. теста за установяване на коронавирус и така ще започне по-масово изследване на хората.

Той припомни, че България е въвела забрана за влизане на лица за страни само извън Европейския съюз, тъй като не може да се спрат доставките на провизии и стоки.

"ЕС винаги малко по-бавно се задвижва като голяма система, но като се развърти, накрая много мощно ще се справи с всички предизвикателства", каза Борисов.

БАН и София тех парк пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски.

Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият със сребърни йони, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

mediapool.bg