Кламер БГ - Новини: Борисов поиска нова контактна група за бюджета с Радев и служебния кабинет

Борисов поиска нова контактна група за бюджета с Радев и служебния кабинет

България

|
Съб, 22 Окт 2022г. 16:52ч.
Борисов поиска нова контактна група за бюджета с Радев и служебния кабинет

Борисов поиска нова контактна група за бюджета с Радев и служебния кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заръча на съпартийците си създаването на нова контактна група със съдействието на президента Румен Радев и служебното правителство за приемането на бюджета за догодина.

Това стана в събота следобед в централата на партията, след като преди това ГЕРБ проведе разговори с първата контактна група по идея на Борисов: начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси за съставянето на кабинет. След нея от ГЕРБ изразиха надежда останалите партии да размислят относно разговорите за правителство и увериха, че ще направят всичко, което зависи от тях.

От ГЕРБ ще внесат пакет с антикризисни мерки в Народното събрание, сред които компенсация на бизнеса за цената на тока, забрана за либерализация на битовите абонати на пазара на тока, намаление с 1 лв. на цената на горивата за литър, провеждането на открита процедура за дългосрочен договор за доставка на газ.

"Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Тук искам да направите контактна група и с президента Радев, и със служебното правителство, защото един проектобюджет в такава обстановка неразчетен и незастанали ясно и служебното правителство зад него, както Бойко Василев каза снощи в "Панорама" - ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново", заяви Борисов.

По думите му, ако се вкара наново популистки бюджет, “ще стане пожар, който ще гасим с бензин“.

“Колегите да не се чувстват толкова обидени, че са загубили изборите, а това, което са сътворили в бюджетните комисии, да седнат и да го поправят заедно с нас. Но повтарям – тези разговори за числата трябва да се проведат и с президента, и със служебния премиер, заяви Борисов в централата на ГЕРБ.

Според Борисов със сегашните финансови показатели не можем да се присъединим към еврозоната.

"Все още политически Европа ни желае в еврозоната, но ние трябва да демонстрираме чрез бюджета, че ще овладеем инфлацията, ще овладеем дефицита и ще можем да рефинансираме до момента дълга", заяви той.

След него бюджетният експерт на ГЕРБ Кирил Ананиев коментира, че докато избирахме три дни председател, държавата фалира. Министерството на финансите представи проектобюджет с бюджетен дефицит от 6,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което представлява 11,6 млрд. лева, обяви Ананиев. По думите му така се влошава дефицитът от миналата година с 5,3 млрд. лева.

“Предлагат също да се тегли и нов дълг от 16 млрд. лв. Кои финансови институции имат доверие на българската държава, за да финансират този дефицит и при каква доходност”, попита Кирил Ананиев.

Според него това ще се отрази негативно върху нашето желание на 1 януари 2024 година да станем редовен член на еврозоната. В законопроекта не са предвидени нито увеличение на минималната работна заплата, нито увеличение на заплатите в публичния сектор.

"Всичко това е в резултат на управлението на публичните финанси от Асен Василев, който според мен е най-слабият финансов министър в последните години", допълни той.

Томислав Дончев говори за спешното приключване на редакциите по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му трябва да използваме адекватно европейското финансиране от над 50 млрд. лв., но "нещата са в тотален застой".

По тази причина ние внасяме проект за решение в Народното събрание, с което задължаваме служебното правителство да внесе в най-кратки срокове всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Дончев.

Ще настояваме и служебното правителство да представи анализ от риска за загуба на средства и мерки как това да бъде преодоляно. Това, което зависи от нас, ние сме готови да го сторим, заяви той и добави, че ГЕРБ са отворени за разговори с всички парламентарни групи.

В понеделник ще внесем мерки, които няма да струват нито лев на държавния бюджет, но ще задвижат икономиката на страната, заяви от своя страна Делян Добрев. Първата мярка е за компенсации на бизнеса, свързани с цената на тока. Предлагаме тази компенсация да продължи и през следващата година, каза бившият министър на икономиката и енергетиката. Второто ни предложение е забрана за либерализация на тока за бита до 1 януари 2026 година.

От ГЕРБ настояват също Министерският съвет да въведе мито и да изземе свръхпечалбата на доставчиците на горива, което да доведе до един лев намаление на цената на горивата на литър. От партията ще предложат и проект на решение, който да възложи на Министерския съвет да избере дългосрочен доставчик на неруски газ. Следващото им предложение е за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране на неруско ядрено гориво.

В сферата на отбраната ГЕРБ-СДС ще настояват за завършване на процедурата по добиване на осем изтребители F16. Плащанията по този договор за следващите четири години са малки, а следващите договори ще са на разсрочено плащане, заяви депутатът Христо Гаджев. Другата спешна задача пред парламента, според ГЕРБ, е приемане на проект за модернизация на българската армия. Проект на решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна също ще бъде внесен в парламента още следващата седмица.

mediapool.bg