Кламер БГ - Новини: Борисов пак не бил канен да говори за корупцията в Европарламента

Борисов пак не бил канен да говори за корупцията в Европарламента

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 16:54ч.
Борисов пак не бил канен да говори за корупцията в Европарламента

Премиерът Бойко Борисов не е поканен и няма да участва в дебата за върховенството на закона, който ще проведе на 10 септември в ресорната комисия на Европейския парламент. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

"Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE", съобщава пресслужбата.

Според Министерския съвет регламентът на предвиденото изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно мониторинговия механизъм върху България не допуска изразяване на позиция от българското правителство.

"На запитване от страна на постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията", се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Причината за реакцията на Министерския съвет най-вероятно е публикация на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, в която се казва, че Бойко Борисов и Иван Гешев са поканени на нов дебат за върховенството на закона в България.

"Те бяха призовани и преди 12 дни, обаче не отидоха. А после от прокуратурата излъгаха, че те били организирали срещата. А от ГЕРБ пък излъгаха, че българското правителство било получило подкрепа. И сега, уважаеми сънародници, става много интересно. Борисов и Гешев ще отидат ли утре или пак ще изпратят някакви "калинки"?", написа Трифонов

Той допълва, че България е пълноправен член на ЕС и "не може да бъде ограден двор, собственост на Борисов и Гешев".

"И ако тук Борисов и Гешев правят каквото си искат, дали могат да правят каквото си искат на ниво Европейски съюз? Ех, колко интересни въпроси, които ще получат своите отговори още утре. И тук искам да направя един извод: добре, че влязохме в Европейския съюз, че да има още една инстанция, на която да се надяваме да подпомогне законността и справедливостта в нашата Родина. А дали е само надежда - ще разберем много скоро…", пише Трифонов.

Предишното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона към комисията LIBE доведе до сериозен скандал в България, след като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев пропуснаха възможността да говорят пред евродепутатите. Тогава Министерският съвет отново обяви, че официална покана не е била отправяна, а е имало единствено запитване до представителствопто на България в Брюксел.

Присъствали на заседанието разказаха, че на него са били отправени сериозни критики към България заради корупцията, но не само. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев бе обвинен в разпространяване на фалшиви новини за заседанието на мониторинговата група. Той обяви, че в Европейския парламент сa осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България.

Оказа се, че е много далеч от истината. Протестите са били осъдени от председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева, а не от евродепутат. Позицията на Джумалиева е втрещила част от евродепутатите, защото ролята на комисията е да защитава гражданите в уязвима позиция, а не хората на власт.

Прокуратурата блесна с позицията, че дебатът в ЕП бил по идея на Иван Гешев, което също бе бързо опровергано.

mediapool.bg