Кламер БГ - Новини: Борисов отива при Тръмп и "четка" Русия, че не реагира реципрочно

Борисов отива при Тръмп и "четка" Русия, че не реагира реципрочно

България

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 14:35ч.
Борисов отива при Тръмп и "четка" Русия, че не реагира реципрочно

"Чест прави на Руската федерация, че не реагира реципрочно. Президентът Путин ме познава добре. Той знае, че аз никога не се поддавам на натиск. Когато всички под строй гониха посланици, аз не изгоних. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го пъдя", коментира премиерът Бойко Борисов пред бТВ.

България бе една от малкото страни, които не изгониха руски дипломати, след като западните служби обвиниха Москва за покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон, но сега за седмица отхвърли двама руски представители - един от първите секретари на руското посолство у нас, който бе разконспириран като шпионине и новия руски военен аташе, който не получи виза.

В отговор Русия заплаши,че ще наложи ответни мерки, но все още не го е направила.

Прокуратурата съобщи, че първият секретар на посолството е опитвал да получи класифицирана информация от високопоставен български служител, но не уточни кой е той.

Сега от обясненията на Борисов стана ясно, че вероятно става дума за шеф на българска служба.

Борисов каза пред бТВ, че човекът от службите, за който е имало опит да бъде вербуван, е бил коректен към родината си, като е разказал всичко навреме.

"Провели сме всички мероприятия, така че руската страна, която много разбира от такива работи, мисля, че по достойнство ще оцени това, което сме направили. Ако аз пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето сигурно ще му е малко наказание", каза премиерът.

Най-накрая ще има среща с Тръмп

Той обясни, че новият военен аташе не е получил виза, тъй като е в списъка със санкционираните лица от ЕС и НАТО.

На този фон Борисов съобщи, че на 25 ноември ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в САЩ.

Срещата се готви от месеци, но става факт след решението на България да закупи американски изтребители F-16 за над 2 млрд. лева.

Борисов ще проверява какво прави Цветанов в САЩ

Борисов обясни по-лошия изборен резултат на партията на някои места с факта, че е отстранил много хора и те в момента работели срещу ГЕРБ. На въпроса дали сред тях е Цветан Цветанов той отговори: "Не ми се иска да е така, няма да му прави чест".

"Цветанов сега е в САЩ, като се срещна с президента Доналд Тръмп на 25 ноември, ще разбера какво е правил в Щатите”, пошегува се премиерът.

Лидерът на ГЕРБ повтори, че е разочарован от изказванията на Цветан Цветанов, които са обидили лично него и всички в партията.

mediapool.bg