Кламер БГ - Новини: Борисов обясни, че за 15 дни можел да постигне нулева миграция

Борисов обясни, че за 15 дни можел да постигне нулева миграция

България

|
Съб, 26 Ноем 2022г. 20:03ч.
Борисов обясни, че за 15 дни можел да постигне нулева миграция

Борисов обясни, че за 15 дни можел да постигне нулева миграция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в събота, че за 15 можел да оправи проблемите по границата и миграцията да станела нулева.

"Оставих им граница за пример. Навсякъде даваха за пример Бойко Борисов. Най-добре охраняваната шенгенска граница, признаваха я в цяла Европа. Сега врим от бежанци. Кой допусна това?“, попита Борисов и добави, че за 15 дни щял поправи проблема.

Рецептата на бившия премиер: "Какво ви трябва, освен партньорство с Турция и Европейската комисия да поеме част от разходите. То се знае, написано е".

Според лидера на ГЕРБ проблемите по границата ще са причина България да не бъде приета в Шенген. "За Европа е важно ние да се върнем на власт, най-вече заради границата. Има вариант да излезем от този капан. Сега има шанс. Подписваме документ по какво ще работим и така за 6 месеца", припомни предложението си Борисов, цитиран от БГНЕС.

България не бе приета в Шенген по време на трите правителства на Борисов, въпреки че още през 2011 година Европейската комисия обяви, че страната ни покрива изискванията. Причината бе недоверието на значителна част от европейските държави, че България е твърде корумпирана.

По времето на управлението на Борисов бе построена оградата по границата с Турция, която на места буквално се разпада. Излизат и множество проблеми с оборудването и обучението на граничните полицаи. По времето на управлението си Борисов най-вече разчиташе на турските власти, които спираха голяма част от мигрантските потоци към България, но за сметка на това заливаха Гърция.

През 2015, 2016 и 2017 година нелегалната миграция през България беше много далеч от нулева, а бежанските центрове в България бяха препълнени. Страната ни се прочу след публикации в европейската преса с паравоенните организиции, които ловят мигранти по границата ни с Турция, както и условията в лагерите.

Лидерът на ГЕРБ държа близо 40-минутна реч пред есенната регионална академия на Жени-ГЕРБ, която се провежда в Стара Загора. На конференцията присъстват и представители на фондация "Конрад Аденауер".

Той за пореден път предложи партиите да се разберат за избирането на правителство, но без да сключват коалиционни споразумения, “за да не се цапат с коалиции, които не искат. През по-голямата част от речта си Борисов атакуваше “Продължаваме промяната“, но накрая каза, че партиите трябва да се обединят, за да направят правителство.

"Да се подпише един документ какво ще се отвори от бюджета и какво ще харчи от това правителство. Да работи половин година или най-късно до местните избори. За кратък период да се свърши работа. Така няма да се оцапаме с коалиции, които не искаме", заяви Борисов.

Борисов каза още, че е несериозно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да говорят за правителство на малцинството с втория мандат, защото имат прекалено малко депутати. "Или са се разбрал с ДПС, или с "Възраждане". Христо Иванов най вероятно е говорил с ДПС или "Български възход". Да излезе и да каже така ли е и ако не е, тогава ще си оттегля твърдението", каза Борисов.

Той започна да говори и за икономическите успехи на служебните правителства и кабинета “Петков“.

“Разбирате ли какво ви причиниха те за две години. Постигнаха растеж по-малко от 1%. Всичките икономически желания на ПП не могат да се осъществят при такъв нисък растеж и инфлация над 15%. Това се нарича на английски disaster, а на български – катастрофа“, подчерта Борисов.

Не е ясно откъде Борисов черпи информацията си за икономиката. Икономическият ръст на България за 2021 година се изчислява на реални 7.6%, а за тази ще бъде над 3%. Очакванията за следващата година са за около 1% ръст на фона на прогнозите за рецесия в еврозоната.

Той подчерта, че ГЕРБ е уважавана в Германия.

"Пъпната връв на ГЕРБ е с германските партии. Ние сме партия с ценности и сме дисциплинирани. Бях им обещал да опазим границата, и го направих. Бях им обещал правителства само на растеж и да имат излишък. България беше отделена от Румъния преди две години и ни пуснаха в най-бялата организация – Банковия съюз. За две години без ГЕРБ и Борисов това се промени“, добави Борисов.

Накрая той подчерта, че е 100% за машинното гласуване, което е въведено от ГЕРБ, но “дойдоха хора, които се хвалят, че държат кода“.

Борисов даде цялостна оценка на управлението на ПП, Василев и Петков през последните две години: “Огромна инфлация, огромно обедняване, изцяло неохранявана Шенгенска граница, купуване от изборите до енергетиката. Това е резултатът от две години управление на “Продължаваме промяната“, заяви той, но накрая призова за подписване документ за подкрепа на общо правителство с ПП.

mediapool.bg