Кламер БГ - Новини: Десет години след като забрани шистовия газ, Борисов го иска

Десет години след като забрани шистовия газ, Борисов го иска

България

|
Пон, 02 Май 2022г. 18:19ч.
Десет години след като забрани шистовия газ, Борисов го иска

Борисов обяснява как правителството обслужва интересите на Путин, сн. БГНЕС

Десет години след като първото правителство на ГЕРБ забрани хидрофракинга, а с това и проучванията за шистов газ в страната, в понеделник лидерът на бившите управляващи и премиер до преди година Бойко Борисов атакува кабинета на Кирил Петков, че не прави нищо за "възстановяване на производството му".

"Енергийният министър все едно е паднал от Луната. При тези условия той трябва да говори как да възстановим производството на шистов газ, как да използваме Черно море, какво става с "Хан Аспарух" и проучванията, които платихме", заяви Борисов на пресконференция в понеделник.

Реално обаче правителството му нищо не е платило за тези проучвания, тъй като те дори не започнаха. Американската "Шеврон" получи през лятото на 2011 г. петгодишно разрешително да търси шистов газ край Нови пазар и планираше да инвестира 50 млн. евро в проучванията, както и да плати бонус в хазната. До договор обаче не се стигна именно заради забраната за хидрофракинг.

В терена "Хан Аспарух" все още се правят проучвания от френската "Тотал" и австрийската ОМВ, но и там става въ прос за частни инвестиции.

Отказът да се плаща в рубли обслужва интереса на Путин

Борисов също така нападна управляващите, че обслужват интересите на руския президент Владимир Путин за сметка на битовите потребители като след спирането на доставките на "Газпром" осигурява алтернативно газ от Гърция, който пак е руски, но идва през посредници и е по-скъп.

В типичния си стил да отправя обвинения, без да ги подкрепи с аргументи, той не каза как точно е обслужван интересът на Путин.

Там са мислители, които в схемите нямат равни, каза Борисов за управляващите. Всеки ден затъват по-дълбоко с изказванията, допълни още той и се позова на медийни публикации за покупка на газ през "МЕТ енерджи", където допреди назначението си начело на "Булгаргаз" работеше Людмил Йоцов.

Преди ден енергийният министър Александър Николов в интервю за бТВ не отрече информацията на Mediapool, че алтернативните доставки се осигуряват именно от МЕТ, която е свързана с "Газпром", както и от гръцкия газов доставчик ДЕПА. Вместо това той раздразнено попита трябва ли, за да няма обвинения за конфликт в интереси, да се назначават хора без опит в държавните енергийни дружества.

Непрозрачни газови сделки

Непрозрачният начин, по който правителството подходи с осигуряването на алтернативните газови доставки, които да заменят спрените руски, е причина за атаките. "Булгаргаз" твърди, че е обявил процедура сред търговците на газ, оценил е офертите им е така е избрал с кои да сключи договори. Не се дава информация обаче колко доставчика са доставени, колко предложения са получени, по какви критерии е извършена класацията, кои са избраните компании, какви количества и на какви цени ще осигурят.

Част от доставчиците на газ твърдят, че не са били поканени, а също в понеделник от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поискаха от правителството да даде цялата тази информация и заплашиха с протести заради това, че не е ясно при какви цени на газа работят от 1 май, както и ако няма компенсации заради скъпото синьо гориво.

Бившият енергиен министър Делян Добрев коментира, че на двете платформи за електронна търговия с природен газ в България държавата не е търсила да купи количества. По думите му това е щяло да доведе до множество оферти от различни европейски фирми, а вместо това избрала схемата с посредниците.

Преди ден Николов не отговори именно на въпроса защо "Булгаргаз" не е заявила на газовата борса, че търси краткосрочни доставки.

Според Борисов корупцията е изнесена извън България "в офшорните им фирми, където отиват техните комисиони".

"Частната компания "МЕТ Енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ? Тази фирма ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията", коментира лидерът на ГЕРБ.

Според ГЕРБ руският газ щял да донесе поевтиняване

Делян Добрев добави, че "върви страшна манипулация за цените на газа". Той показа изчисления какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, както и какво ще се случи сега с посредниците.

Средната цена е 134,90 лв., което реално е 6% намаление и от 1 май щеше това да е цената. С посредниците средната цената е 182,55 лв., посочи депутатът от ГЕРБ.

Според Борисов управляващите използват във фактурирането и част от останалите запаси в Чирен, които не се черпят, а само се вкарват в сметките, и така представят занижени цени спрямо тези, които реално ще платят потребителите.

Той обяви също така, че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено стратегическата инфраструктура за енергийна сигурност на България да се извади от забранителния списък за приватизация.

И коментари по други теми

Лидерът на ГЕРБ ракритикува управляващите и за увеличаването на държавния дълг. От първия ден на едно ново правителство данъкоплатците ще започнат да връщат милиарди и не може да се правят никакви политики, смята той.

От партията потвърдиха, че ще подкрепят предложението България да подпомогне военно Украйна, което предстои да бъде гласувано на извънредно заседание на парламента, защото страната ни е част от евроатлантическото семейство. Според лидера Бойко Борисов управляващите трябва категорично да отговорят какво е правил украинският транспортен самолет на Летище София, както и дали и в момента страната ни изнася оръжие за Украйна.

В отговор на въпрос за учредената от бившия служебен премиер Стефан Янев нова политическа партия, Борисов каза, че президентът Румен Радев взе всички първи места по политическо инженерство. По негово време се появиха много партии със странни имена, смята той.

mediapool.bg