Кламер БГ - Новини: Борисов нагледа строежа на комплекса за специалните сили в "Црънча"

Борисов нагледа строежа на комплекса за специалните сили в "Црънча"

България

|
Съб, 26 Дек 2020г. 12:31ч.
Борисов нагледа строежа на комплекса за специалните сили в "Црънча"

Премиерът Бойко Борисов провери строителството на учебно-тренировъчния комплекс за нуждите на Силите за специални операции на полигона "Црънча" и както обикновено, излъчи визата си във Фейсбук.

Строителството на полигона започна през май. На етапи ще бъдат изградени нови помещения за военните и тренировъчни съоръжения, които по план трябва да са готови през март догодина. Командирът на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев напомни, че това коства на бюджета 6 милиона лева.

Ген. Матеев каза, че преди няколко месеца са получили нови каски. Има поръчка за прибори за нощно виждане от българска фирма.

Наскоро Министерството на отбраната подписа договор за 98 бойни машини за Силите за специални операции. Сделката, която е на стойност 50 милиона лева, бе подписана с българска фирма и осъществена без конкурс, след като правителството се възползва от една от вратичките в закона, които позволяват пряко договаряне на поръчки, касаещи националната сигурност. Този подход е силно застъпен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и очевидно насърчаван от премиера Борисов.

След проверката на строежа на казармите в Црънча той написа във Фейсбук:

"Българските военни са изключителни професионалисти и заслужават да получат най-доброто оборудване и условия за работа. И ние им ги осигуряваме!"

В базата ще има медицински пункт, зала за обучение, столова, фитнес и всичко, от което се нуждаят. Борисов изтъква, че ще бъдат осигурени 1 милион патрона и 98 бронирани автомобили от най-висок клас от български производител. Специалните сили получават и нови модерни каски и автомати, а предстои да получат и оборудване за нощно виждане.

Ген. Матеев увери в събота Каракачанов, който придружаваше премиера заедно със здравния министър, че специалните сили са готови да бъдат ваксинирани с новата ваксина срещу Covid-19.

mediapool.bg