Кламер БГ - Новини: Премиерско свиждане на лекуващия се от Covid кмет на Пловдив

Премиерско свиждане на лекуващия се от Covid кмет на Пловдив

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 16:02ч.
Премиерско свиждане на лекуващия се от Covid кмет на Пловдив

Премиерът Бойко Борисов отиде на свиждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който се лекува от Covid -19 в местна болница. Допускането на външни лица в отделенията е забранено заради карантината и Димитров излезе на стълбите на болницата като разговаряха с премиера от разстояние.

Така и не стана ясно защо е необходима срещата между двамата, но тя бе предавана на живо във фейсбук профила на министър-председателя, който и във втория ден след излизането си от карантината заради коронавируса е на обиколка и преди да посети болницата бе в КЦМ Пловдив.

"Кога ще го изписвате? Изписвайте го да идва на работа", обърна се Борисов към лекуващите Здравко Димитров. Те така и не се ангажираха със срок за изписването му, а премиерът продължи:

"Паниката е номер едно, това е опасно. Тежко е, но минава, да отива да работи. Ей го, здрав като камък, вместо да работи, вие го държите тука".

"Нали си по-здрав?", обърна се той към пловдивския кмет, но не дочака отговора му и продължи монолога си:

"От стаята работи, все едно си е в кабинета. На работа, нищо му няма. Пробвайте го за антитела и да идва още днес. Аз си го изкарах у нас, с голям зор, но в нас", заяви Борисов.

"Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, а има презапасяване", продължи министър-председателят. "Всички бъдещи ваксини срещу Covid-19 сме платили. Излезе ли добра ваксина - ще я имаме", каза Борисов.

"Тежко е, 9-ти,10-ти,11-ти ден. Не ги психясвайте повече. Пускайте ги", продължи той.

Пловдив от днес с Covid болница

След това разбра, че от днес Пловдив ще има Covid болница. "Това е общинската "Св. Мина", която ще помогне за осигуряването на болнично лечение на всеки един нуждаещ се пациент от региона. Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно. Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта", написа той във Фейсбук.

Преди това Борисов беше на посещение в завод на КЦМ 2000 Груп край Пловдив, което също беше предавано в профила му във Фейсбук. Там той обърна внимание на посрещналите го шефове на предприятието, че "Covid-19 иска спокойствие". "Днес трети отрицателен тест имам и много му се радвам", каза той.

Заедно с него бе и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който връчи два сертификата за инвестиции за 260 млн. лева, за която икономическото ведомство ще подпомогне проекта и със съответната инфраструктура, добави министър Борисов.

Цветните метали са ни важни

"4000 миньори работят по мините. Всичко работи максимално за износ. 260 млн. лв. е новата инвестиция в завода за олово. Носим сертификата, за да го връчим. Без цветните метали не може във високите технологии. Затова ни е важна инвестицията - цветните метали ще са необходими при всички нови технологии", заяви премиерът.

От завода се опитаха да се оплачат от това, че се бави приемането на закона, който ще позволи с пари от търговията с парникови емисии да се компенсират големите предприятията заради разходите им за електроенергия, но премиерът измести темата на разговора. Все пак представителят на КЦМ отбеляза, че в момента "тръгваме с 5-6 млн. лв. на година на минус спрямо конкурентите в Европа заради въглеродните емисии".

Бойко Борисов отвърна, че "до 2050 г. трябва да има нула емисии".

Връченият сертификат за инвеститор клас А ще осигури над 1 млн. лв. от бюджета за довеждащ път до предприятието.

"Covid пандемията изисква оптимизъм. И в доклада на МВФ и данните на Евростат ни дават повод за такъв. Производството в България продължава да нараства за пети пореден месец при това с най-добро темпо от юни насам. Затова продължаваме да работим на максимални обороти, няма да има затваряне, за да може икономиката да върви напред. КЦМ е едно изцяло българско предприятие, с което може да се гордеем - най-голямата компания за производство на олово и цинк в Югоизточна Европа. От тук се изнася за почти целия свят", заяви Борисов.

Той накара представител на КЦМ да прочете заключения на МВФ и Евростат за доброто състояние на българската икономика. Все пак не се сдържа и той да цитира данни на статистиката за септември, когато се отчита ръст от 2,3 на сто, спрямо август, на фона на влошените показатели в Еврозоната.

Що е този зор да паникьосваме хората?

"Благодарение на такива като вас - иновативни, работещи, мислещи... Да сте ми живи и здрави. Само България върви напред и, ако се стегнем, не се плашим. Нашите герои доктори лекуват. По 1000 души вече връщаме на работа. Всички сме минали вече ковида. Защо е този зор да паникьосваме хората и да затваряме - напротив. Вие трябва да работите, да давате високи заплати. Хората, които работят тука, да си тръгват с оптимизъм. Да преодоляваме, за да може догодина пък да напишат, че само България е по-напред от другите", каза премиерът.

"Чудесно е, че сме минали ковида, защото сега трябва да теглим другите, които тепърва ще го минат", каза още той и обеща: "По линия на Зелената сделка ще се опитаме да ви подпомогнем".

Докато кандидатите за власт мислеха за избори, ние работихме

"Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме", написа отделно във Фейсбук профила си Борисов.

Според него държавата е подкрепила бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не е спряла да работи.

"Докато те само говориха, ние работихме. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва", се казва още в поста на премиера.

Борисов е сигурен, че лекарите ще се справят, а правителството има ангажимент да извади страната от кризата.

mediapool.bg