Кламер БГ - Новини: Борисов към ГЕРБ: Ние сме като Кобрата - продължаваме напред

Борисов към ГЕРБ: Ние сме като Кобрата - продължаваме напред

България

|
Нед, 19 Май 2019г. 16:42ч.
Борисов към ГЕРБ: Ние сме като Кобрата - продължаваме напред

Ние сме като Кобрата, ставаме и продължаваме напред, когато ни ударят, обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред хиляди активисти на ГЕРБ на централното им предизборно събитие в зала "Арена Армеец". "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се", продължи Борисов в надъхващо слово към съпартийците си седмица преди евроизборите, разглеждани като тест за управляващата партия след оставките и скандалите около "Апартаментгейт" и къщите за гости.

"Имаме още много енергия да си довършим мандата", декларира Борисов и допълни: "Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите" .

По традиция, централното предизборно събитие на ГЕРБ премина мащабно и импозантно. Най-високият гост на форума бе германецът Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за нов председател на Европейската комисия. Той бе посрещнат подобаващо от цялото правителство, кандидатите за евродепутати, членове и симпатизанти на ГЕРБ, кметове на партията, пристигнали от цялата страна с автобуси.

Борисов влезе в залата заедно с Вебер, следван от лидера на СДС Румен Христов и шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който през последния месец умишлено се скри от новинарския поток след скандала "Апартаментгейт". Всички те бяха посрещнати с аплодисменти.

Присъстващите в залата около 15 хиляди дущи многократно вдигаха плакати с името на Вебер и слогана му в кампанията му за кандидат за председател на ЕК - "The power of we", за да го посрещнат "както подобава". След това от няколко входа влязоха "100 каба гайди" и свирейки минаха през цялата зала и се качиха на сцената. Едва след изпълнението им дойде ред на химните на България и Европа.

"Мислех да ви се карам, ама няма"

В словото си Борисов сподели, че мислел отново да се кара на актива на ГЕРБ, но нямало да го направи."Защото като се скарам, вие малко се снишаваме и давате възможност на нашите противници да ни нападат", каза той.

Към финала на изказването си Борисов предупреди, че "четвъртък или петък ще се опитат да ни нападнат".

"Защото видяха, че се вдигаме. Изядохме шамарите, извлякохме си поуките, но партията се вдигна. Това ги плаши. Готвят ни готвят "Костинброд", каза Борисов. Затова в партията трябвало да се стегнат и активизират.

Подозирал, че "атаката" ще е в деня на размисъл, защото тогава нямало как да се отговори на атаката, както стана с аферата "Костинброд" през 2013 г., когато от ефира на още съществуващата ТВ7 тогавашният изпълнителен директор на медията Николай Бареков оповести, че се е готвела голяма подмяна на вота. Борисов определи станалото като "100-процентова лъжа".

Той няколко пъти призова събралите се да помолят хората да гласуват и да им казват: "Починете си петък, събота, неделя до обед и да се върнете за изборните". Причината е, че евровотът се пада в последния от трите почивни дни за 24 май.

"Ние сме като Кобрата (бел.ред- боксьорът Кубрат Пулев)- удрят ни, но продължаваме напред и така", каза Борисов пред актива в контекста на последните скандали около ГЕРБ. С думите си той направи препратка към емблематичната за боксьора Кубрат Пулев фраза "продължаваме наред", която за пръв път придоби популярност след загубата му от Владимир Кличко, но е повтаряна от него често включително и около скандала с целувката на Джени Суши.

Борисов похвали водача на евролистата на ГЕРБ Похвали Мария Габриел за това, че срещу злобата и некомпетентността на Елена Йончева (БСП) е демонстрирала чар, компетентност, интелигентност, ум.

Макар да твърди, че обиколките му напоследък не са били част от предизборната кампания на ГЕРБ, Борисов подчерта пред хората си, че е обикалял страната и е откривал заводи. "Ще видите през следващите месеци какви заводи ще започнат да се правят в България", каза той.

Борисов атакува и президента, че с провежданите консултации за нов главен прокурор, се меси в съдебната власт. "Къде в конституцията пише, че в президентството може да привикват магистрата на килима?", попита той.

Не пропусна да нападне и "десните в кавички", намеквайки за "Демократична България", които, за разлика от СДС, не се вслушали в призива на ЕНП за общ съюз с ГЕРБ. По думите му те помагали на "БСП, които са продължението на БКП".

Цветанов: Здравейте, победители

"Здравейте победители" , приветства Цветанов събралите се, след което изреди кои структури са се справили най-добре в кампанията. Подчерта тази в Кърджали.

В началото на изказването му премиерът Борисов гледаше в пода и потропваше с пръсти на стола си. Преди две седмици той каза по адрес на заместника си, че е"сложил лъжицата с катран в кацата с меда" и "на 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов" .

Сега Цветанов отново представи кандидатите на ГЕРБ и СДС. Именно Цветанов беше този, който за пръв път представи листата на двете партии в началото на кампанията. Сега отново изреди кандидатите по същия начин - от последния, 17-ти към първия. Визитките им бяха почти същите като преди повече от месец.

"Силни сме, защото сме заедно", каза още той.

Горанов: Изправени сме пред безпрецедентно политическо генно инженерство

След президентските избори сме изправени пред безпрецедентно политическо генно инженерство, което цели да свали правителството, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, с чието изказване бе открито събитието.

Той отчете, че само за последните 5 години БВП е нараснал с 40 на сто. И по други показатели държавата се движи в правилна посока.

"Нямаме причина да нямаме самочувствие. Научихме си урока. Нашето общество се нуждае от реформи", каза Горанов, според когото "използването на лъжата и фалцета не е довело до нищо. Алтернатива има. Не бива "Визия за България", да се бърка с Мизия в България", заяви още финансовият министър.

По думите му след първата загуба на ГЕРБ на президентските избори през 2016 г, "сме изправени през безпрецедентна проява на генно инженерство, което цели да свали управлението".

Обяви, че това би било оправдано, ако беше вярно, че обещанията, които са дали, са били подменени.

След това започна да изрежда какво е постигнало управлението. В момента, в който обяви, че са прогнозирали увеличение на минималната заплата - залата започна да ръкопляска.

Томислав Дончев: Най-важно е доверието

Веднага след него на сцената излезе вицепрмиерът Томислав Дончев, който изрази съжаление, че не участвал в кампаниите на ГЕРБ. Той говори за развитието на Европа и България, като призна за грешките на ГЕРБ, но без да споменава за скандалите с "Апартаментгейт" и "къщите за гости".

"Едва ли някой се съмнява, че ние тук сме най-добрите. Без доверие обаче, опитът и експертизата нямат значение. Ако тази нишка се скъса, вече няма да сме държавници, а самозванци. Да сме добри колкото вчера не стига. Трябва да сме по-добри от вчера, а утре- по-добри от днес", каза той.

Вебер обеща да работи за влизане в Шенген

"Кaто председател на Европейската комисия първото нещо, за което работя е, България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство", зарече се Манфред Вебер.

Преди това Борисов настоятелно повдигна този въпрос с думите "Просто ни е обидно заради нацията да сме извън Шенген".

"България не трябва да изчезва от газовата карта и вие не трябва да го искате от нас", настоя още българският премиер. Той освен това заръча на Вебер да не пипа парите на България за кохезия и за селското стопанство и му каза: "Като отидеш там нависоко, да не забравиш тази зала".

Вебер разказа и за негова мечта, която си записал: "Европа да стане континент, като никои от никоя част на този континент да не напуска държавата си, да търси препитание другаде. Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени свои граждани. Европа на равенството".

По думите му през последните 5 години в ЕП гласът на България се чувал заради евродепутатите, излъчени от ГЕРБ. "Бойко Борисов води България уверено в Европа за повече сигурност и благоденствие", каза още Вебер пред актива на ГЕРБ.

Фандъкова: Има криви фуги, но има и санкции за тях

И другият зам.-председел на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова - индиректно спомена за скандалите от последните седмици.

"Ние търсим решения, а не оправдания. Да, имаме грешки и пропуски. Всеки, който работи ще ни разбере. Да, има криви фуги, има и санкции за тях, но завършваме обектите", каза столичният кмет пред събралите се.

Повтори и друга теза, чута говорилите преди нея - че ГЕРБ е подложен на атаки, които целят да ги злепоставят.

"Длъжни сме след една седмица да победим не защото ГЕРБ не е губила, а защото тези избори са изключително важни", каза третият заместник на Борисов в ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

Лидерът на СДС Румен Христов пък директно обяви, че ГЕРБ и СДС щели да спечелят евроизборите, защото имали силна листа. Накрая на изказването си призова "всички симпатизанти, приятели, роднини" да гласуват за ГЕРБ и СДС на изборите.

mediapool.bg