Кламер БГ - Новини: Борисов иска среща на партиите преди мандатната въртележка

Борисов иска среща на партиите преди мандатната въртележка

България

|
Нед, 30 Окт 2022г. 16:00ч.
Борисов иска среща на партиите преди мандатната въртележка

Борисов и Делян Добрев в Широка лъка, сн. БГНЕС

Дни след проведената среща на ГЕРБ при президента като първа политическа сила и ден преди насрочената такава в понеделник с вторите от "Продължаваме промяната", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира предложението да се съберат контактни групи на парламентарни представените политически сили и да се разберат въобще ще има ли правителство и какво ще е, като според него е без значение с чий мандат ще е кабинетът. По думите му тази среща трябва да стане преди връчването на първия проучвателен мандат от президента Румен Радев, който ще отиде при ГЕРБ. Така Борисов явно се опитва по-скоро да осигури подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ, ако идеята му бъде приета, което обаче е по-вероятно да не стане.

В Широка лъка в неделя той отново извади тезата, че това правителство може да е с конкретни цели и фиксиран живот – на пример до май. Предишната вечер в исперихското село Малък поровец той заяви, че ще направи всичко възможно, за да има редовно правителство и призова да се обсъди това преди връчването на мандатите.

"Призовавам да се говори за правителство преди да се раздадат мандатите. Няма как на нас, в нашия мандат да ни бъде отказано да направим правителство и след това да подкрепяме други", каза той. По думите му тези, които няма да ги подкрепят, няма как да очакват подкрепа. Изходът е преди президентът Радев да даде мандатите да се събере политическата класа и да се разберем ясно и честно искаме ли да има правителство или отиваме пак на избори - и едното е демократично, и другото, заяви Борисов в Малък поровец.

На следващия ден в Широка лъка той обясни, че това е въпрос не на задкулисие, а на честна договорка, заяви Борисов.

Ако не стане така, няма как да стане

"Аз няма как да направя правителство, което да стъпи само на ДПС, не ни стигат гласовете или с Възхода, а с "Възраждане" имаме идеологически различия, особено по Еврозоната. Нека се съберат контактните групи, нека се разбереме ще има ли правителство. Ще има правителство - да кажат Асен Василев премиер - добре, да става премиер. Тогава кой ще е финансовият министър - за да спира премиера за тея чудовищни харчове, които предлагат. Или, ако е финансов министър, кой ще е премиерът, или кой ще е министър на икономиката... Затова казвам предварително, сядат и се разбират, ако ще има правителство", коментира лидерът на ГЕРБ в неделя.

"И тогава няма никакво значение тщестлавието - че няма да е с мандата на ГЕРБ, или пък на "Продължаваме промяната" (ПП), или на "Да, България" - или на който и да е друг. Кои ще бъдат министрите - 5-6-7-15 точки, кои закони веднага ще се направят, какъв ще е животът на това правителство. Защото можем да излезем и да кажем - не се харесваме изобщо, компромис - 6 месеца, до май. Правим го, на 1 май правителството дава оставка - или на 1 юни, или - ако работи добре, нека стои. Не стане ли по този начин, няма да стане нито с първия, нито с втория, нито с десетия мандат. Сядаме и решаваме как ще изглежда, после могат да се провеждат всякакъв вид консултации", каза още Бойко Борисов.

"Чудят се как Радев да го вкарат в играта от страната на лошите. Ние с Радев сме най-големите противници, тези (ПП) не са. Той е учил за президент, не да прави правителства. За какво ходихме на избори, попита Борисов.

ДБ: Борисов няма да ни подхлъзне

"Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. ... Борисов е лидер на първата политическа сила, а стои в Банкя. Ако иска да се случи определена конфигурация, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата. ... Първият мандат на ГЕРБ влиза в тупик, не могат да пробият изолацията, в която се намират, сега правят маневри, през които да се изрисува образ в главите на хората, че ГЕРБ не можа да направят правителство, но другите са виновни. Това е стар трик на Борисов - другите да са му виновни", коментира по-рано през деня пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, заместник-председател на Народното събрание.

По думите му е странно, че говорители на ГЕРБ постоянно се опитват "да придърпат" ДБ, но десните вече са се парили.

"Познаваме Борисов, методите му ги знаем, познаваме и дружбата му с Гешев. Няма да се подхлъзнем по такава плоскост. Нека да е ясно за ГЕРБ", заяви Атанасов.

"Ако трябва да се търси изход от политическата криза, добре би било ГЕРБ да върнат първия мандат и да заявят, че ще подкрепят втория. По този начин ГЕРБ ще покажат, че имат желание да участват в разграждането на собствения си корупционен модел. В противен случай ще закарат държавата на следващи парламентарни избори. Да е ясно, че ако има предсрочни избори, отговорник за това ще е Бойко Борисов", смята още той.

Според Атанасов в парламента има коалиция "Рашидов".

"Тези, които избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС, започнаха много добре да работят помежду си и може би третият мандат, ако се стигне до него, ще се търси някаква такава конструкция. Това ще бъде нещо като правителството "Беров" преди години, знаем какви бяха последствията от него", коментира още съпредседателят на "Демократична България".

mediapool.bg