Кламер БГ - Новини: Борисов иска помощ от еврейската общност в САЩ за падане на визите за българи

Борисов иска помощ от еврейската общност в САЩ за падане на визите за българи

Свят

|
Четв, 27 Септ 2018г. 13:20ч.
Борисов иска помощ от еврейската общност в САЩ за падане на визите за българи

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал американските еврейски общности да помогнат за отпадането на визите за българите в САЩ.

По време на среща с техни представители в Ню Йорк премиерът е заявил, че страната ни би оценила високо подкрепата и съдействието им пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ, съобщи правителствената информационна служба. Бойко Борисов е в САЩ по повод 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации и ръководи българската делегация.

Премиерът е посочил, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво.

"Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ", е казал Борисов.

Той е посочил, че през тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. "През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход", е припомнил Борисов. Той е допълнил, че тази история трябва да се изследва и разказва.

Българският премиер е припомнил, че в началото на месеца в Тел Авив заедно с премиера на

Израел Бенямин Нетаняху са открили паметник символ на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста.

"Днес второ и трето поколение български евреи са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят отношения ни уникални и сърдечни", е казал още Борисов.

Той е запознал председателите на еврейските организации със стъпките, които страната ни е предприела за членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Посочил е, че това е важна междуправителствена организация за България. Нейната цел е да осигури политическа и обществена подкрепа за изучаването, изследването и съхраняване на паметта на Холокоста на национално и международно равнище.

Борисов е припомнил още, че през октомври 2017 г. българското правителство взе решение да приеме и прилага работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев беше определен за национален координатор за борба с антисемитизма.

"България стана петата държава-членка на ЕС, приела определението за антисемитизъм, което ще подпомага работата на съдебната власт и правоприлагащите органи при идентифицирането и наказателното преследване на деяния с антисемитски характер", е посочил Борисов.

mediapool.bg