Кламер БГ - Новини: Борисов започва "освежаване" на ГЕРБ - кметовете максимум по 3 мандата

Борисов започва "освежаване" на ГЕРБ - кметовете максимум по 3 мандата

България

|
Пет, 13 Септ 2019г. 17:44ч.
Борисов започва "освежаване" на ГЕРБ - кметовете максимум по 3 мандата

Премиерът Бойко Борисов обяви в Русе, че започва "освежаване" в ГЕРБ. Началото се поставя с кандидатите за кметове, които вече не могат да карат повече от три мандата.

"В сряда им казах – това е последен път, в който пускам кметове повече от трети мандат", разясни премиерът Бойко Борисов на журналистите в Русе в поредното пряко предаване по Фейсбук. Изключението е за "чичо Митко". Това е кметът на Бургас Димитър Николов, който има всички шансове да бъде избран за четвърти път.

В сряда имаше сбирка на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която одобри кандидатите за кметове на областните градове и късно вечерта пусна имената им.

Не е случайно, че предизборната кампания на Бойко Борисов за местните избори тръгва от Русе, а акцентът е поставен върху образованието – приоритет на правителството и ресор на еврокомисаря Мария Габриел. Партията не подкрепи кмета на града Пламен Стоилов за трети мандат. Вместо бившия контраразузнавач този път ГЕРБ заложи на директор на гимназия, както направи Борисов преди 10 години в София. Това доведе до напрежение в местната структура на ГЕРБ, която застана зад Стоилов.

Въпреки декларацията в защита на Стоилов, Борисов наложи директорката на Гимназията по облекло Диана Иванова. На предишните местни избори през 2015 г. тя е била в листата на Български демократичен център – новото име на партията на бизнесмена Христо Ковачки, срещу когото в последно време има недоволство от страна на бизнеса, заради цената на тока и замърсяването на въздуха.

Днес Борисов се опита да играе ролята на помирител между Пламен Стоилов и Диана Иванова за пред публиката. В "джипката" качи действащия кмет, с когото направи обиколка из Русе и остана видимо доволен. Борисов посети и гимназията по облекло, където Иванова е директор на училището. Там Стоилов се скри от камерите и Борисов нареди да бъде намерен веднага и да дойде. По-късно пред медии Борисов обяснява, че винаги има емоции. "Като казах, че два пъти съм си ходил (от властта – бел. ред.) да не мислите, че ми е било приятно. Но ние имаме кауза, имаме много неща, които правим и смятам, че Стоилов ще стои до мене винаги", надява се Борисов.

"Как ме биеше майка, ако й пипнех машината ..."

"Как ме биеше майка, ако й пипнех машината. Колко пъти ти казах да не пипаш", припомни си Борисов детските години в училището на кандидата за кмет на Русе на ГЕРБ Диана Иванова. Обясни как шевната машина превела "тъка, тъка" и "конците се омотят".

Застана пред огледало на 70 – 80 години и си намести вратовръзката. "Виждам, че по-красив на венецианското (огледало – бел. ред.) изглеждам", констатира лидерът на ГЕРБ.

Похвали, че след ремонта училището, което е на 123 години, е станало красиво. В него се обучават кадри за шивашката промишленост. Униформите на учениците и на учителите, включително и на директорката, са шити от децата, каза Иванова.

"В знак на огромно уважение, тъй като от 123 години премиер за първи път посещава нашето училище, искам да ви поднеса този подарък", обръща се кандидатът на ГЕРБ за кмет на града към лидера на партията. Подаръкът е българското знаме ушито от учениците. Следват снимки с "колектива".

В училището е и владиката на Русе. Писал е съобщение на премиера. Иска пари за възстановяването на храм в Букурещ. "Владиката вечер късно пише, защото тогава знае, че няма как да не съм видел", обяснява Борисов. Пита го колко пари иска, а той му отговаря между 900 000 и 1 милион евро. "Ей, и вие се научихте да искате в евро", възкликва премиерът. Обяснява, че финансовият министър е на ЕКОФИН във Финландия и като се прибере в понеделник ще говори с него. Казва още, че пари ще даде, само ако в храма се служи на български език.

В Русе през настоящия програмен период са ремонтирани 5 общински училища и 3 детски градини с европейски средства за над 12.4 млн. лв. Освен гимназията по облекло "Недка Иван Лазарова", това са СУ "Христо Ботев", Математическа гимназия "Баба Тонка", Професионалната гимназия по икономика "Елиас Канети", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" и Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин".

Румъния не иска втори мост над Дунав при Русе

След разглеждането на две от общо петте училища Борисов се спря на кея, за да отговаря на въпроси на журналистите. Първите бяха: "Как пътувахте г-н премиер? Добри новини има ли за Русе?" Последва и "любимия" им въпрос – за втория мост при Русе и магистралата до града.

"Мост не искат румънците", попарва надеждите им Борисов. Обяснява, че както ние правим магистралите към морето, като "Тракия" и "Хемус", така и те строят към най-голямото пристанище на Черно море Констанца. По тази причина Борисов "не е оптимист", че ще има втори мост над Дунав при Русе.

Обяснява обаче, че до десетина дни ще пусне магистрала "Хемус" до Боаза и се строи усилено между Търговище и Шумен. Паралелно с това се проектирали останалите участъци от "Хемус", а до края на годината ще тръгне и изграждането на скоростния път Ботевград – Мездра.

"Не чухме за Русе", прекъсва го настойчиво журналист. Борисов му отговаря: "Хемус е най-важната за мен" и допълва "Няма я (магистрала "Хемус" – бел.- ред). Тодор Живков я беше направил само до Правец. Ние правим седем (магистрали – бел. ред) наведнъж. И непрекъснато ми казвате, искаме за това, за това, за това."

Премиерът все пак успокоява журналистите, че е наредил регионалното министерство да му подготви два лота за магистралата Търново – Русе.

Следва въпрос за инвеститор от Малайзия, обещал да изгради и моста, и магистралата и да инвестира у нас 6 млрд. Премиерът обаче разочарова журналистите с признанието, че не е чул за това.

"Магистрала на духа – щом ти го казваш, значи е верно"

Следва посещение във второ русенско училище - "Христо Ботев", което е на 120 години. Там също е правен ремонт и "всичко е тип топ", както се изразява областният управител. Директорката на училището казва "магистрала на духа".

"Магистрала на духа – щом ти го казваш, значи е верно... Много сте ми важни. Затова правим чисто нови училища. Сега с новия ресор Мария Габриел-Неделчева може да направи много за Европа и в частност за България в тази сфера. И всичко това, което виждаме днес в Русе, е само едно от доказателствата, че образованието е централен приоритет на правителството", казва Борисов.

Пропуска да отиде до математическата гимназия, където по думите на местна журналистка имало големи злоупотреби. Борисов обяснява, че за него е важно ремонтът да е направен и да е хубаво.

"Рожден ден ли имаш? Само да не кажат, че сме ти подарили училище"

Обиколката на Борисов продължава в близкия до Русе град Бяла, където кметът Димитър Славов от ГЕРБ има и рожден ден в петък 13-ти.

"Рожден ден ли имаш? Само да не кажат, че сме ти подарили училище", казва Борисов и налага бързо темпо, за да не стоят хората на слънце. "Кратко, кратко, аз ще мина да ги видя, почвай да говориш", нарежда той на кмета.

Строителството на новото училище в Бяла е започнато през 1986 г. Кметът си спомня как като бил в 9-ти клас му обещавали, че в 12 клас ще учи в ново училище. "Това е една мъка, една радост, след повече от 30 години се случи", казва кметът.

През това време премиерът е сред хората. "Как сте милички? Вие да не сте ученички? Ходите ли на църква? Бая сте направили прически! Какво правите, булки? Айде, моми! Как сте бе юнаци" – това са най-честите обръщения на Борисов към събралите се хора, които искат да се снимат с него, а той не отказва на никого.

Борисов се спира пред развълунава учителка, която не може да сдържи сълзите си от радост.

Маргаритка се е пенсионирала преди 3 години. Била е учителка по български и руски език. Мечтата й е била да работи в новото училище. Обяснява, че е "историята на този град". Борисов я щипва по бузките.

"Ако реши да става депутатка, само да реши!... Сега ще измислим нещо, ела", казва премиерът и води учителката при кмета.

"Недей да плачеш, Маргаритке. На граждански договор ще те назначим", успокоява я кметът.

"Днеска в Русе четири основно ремонтирани училища плюс това, което е в Бяла. Искам да благодаря на отчетата за новата църква. Значи три първи копки, няма църква и чак сега е готова", прави отчет Борисов.

Обещава и нова спортна зала в Бяла с 500 седящи места. "С кмета сме се разбрали – половината пари от правителството, другата половина от общината. Освен да учат и да спортуват децата. И ни остава сега пътят Търново – Русе. Живи и здрави.", казва Борисов.

На път към футболното игрище са се строили група каратисти.

"Я застани в кибедачи, я едно майгери на треньора да видя, я едно йокогери. Браво!", казва Борисов на момиче.

На футболното игрище премиерът продължава: "Ти си като Меси бе...На това футболният съюз трябва да кажат минимум 5 – 6 българи трябва да играят в отборите."

На тръгване за София минава попътно за "2 минути" да се види с колегите от пожарната.

Тепърва предстоят обиколки и в други градове, където на Борисов няма да му е лесно. В Ямбол например сегашният кмет на ГЕРБ Георги Славов не работи за новия кандидат на партията – областният управител Димитър Иванов. Славов обяви, че ще се яви като независим.

"Моя внук ми се обажда миналата седмица и ми вика, ти тука забрави ли къде е Банкя", казва Бойко Борисов в опит да убеди журналистите в Русе колко много работи.

mediapool.bg