Кламер БГ - Новини: Борисов за поста на главен прокурор: Ами ако бях издигнал Емил Радев и го изберат?

Борисов за поста на главен прокурор: Ами ако бях издигнал Емил Радев и го изберат?

България

|
Съб, 03 Авг 2019г. 00:53ч.
Борисов за поста на главен прокурор: Ами ако бях издигнал Емил Радев и го изберат?

Правителството не издигнало свой кандидат за главен прокурор заради реакцията, която можело да предизвика това решение и особено, ако кандидатът на ГЕРБ заемел поста. Това обясни премиерът Бойко Борисов в петък в Пазарджик, където отиде да се срещне с протестиращи собственици на нарочени за умъртвяваване прасета.

Според правилата за избор на главен прокурор такъв може да бъде предложен и от правосъдния министър Данаил Кирилов. Той обаче не се възползва от тази възможност и така в надпреварата с предизвестен изход остана само предложеният от прокурорската колегия настоящ зам.-главен прокурор Иван Гешев.

Заради отказа на правителството да предложи алтернатива на Гешев, кабинетът беше атакуван от лидера на опозицията Корнелия Нинова.

"Тя каза, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат. Що за глупост? Например да издигна Емил Радев. Предлагам го него. Ами ако го изберат?! Какво щеше да се каже след това? Евродепутат от ГЕРБ стана главен прокурор", заяви Борисов в петък.

Премиерът добави, че "прокурорите избират прокурори, съдиите – съдии", а прокуратурата е независима и той няма общо с нея.

Борисов коментира лаконично и скандалът с теча на лични данни на милиони хора от Националната агенция за приходите. "Някой умишлено иска да сваля правителството", каза той. Същата е и тезата на прокуратурата по казуса.

mediapool.bg