Кламер БГ - Новини: Борисов за Скопие: Готови сме за диалог, но трябва да има желание и от другата страна

Борисов за Скопие: Готови сме за диалог, но трябва да има желание и от другата страна

България

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 14:45ч.
Борисов за Скопие: Готови сме за диалог, но трябва да има желание и от другата страна

България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. Така премиерът Бойко Борисов коментира наложеното от София вето върху преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз във видеоконферентна среща с посланиците на държавите-членки на ЕС и на Швейцария.

"Именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни постави високо в дневния ред на ЕС европейското бъдеще на Западните Балкани. Като членове на НАТО и като съседи на България, ние споделяме същия стратегически интерес. Нуждаем се от стабилен регион, просперитет и сътрудничество на двете нации", посочил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Скопие се надява, че може да има промяна в българската позиция в рамките на германското ротационно членство на ЕС, което изтича в края на годината. Берлин е твърдо решен да придвижи Скопие и Тирана напред, но засега София блокира Северна Македония.

Разговорите между двете страни би трябвало да продължават на експертно ниво, но засега няма изгледи за пробив. Нещо повече езикът между двете страни става все "по-цветен". През уикенда българският вицепремиер Красимир Каракачанов каза, че "македонските правителства не са нормални", а македонският президент

Стево Пендаровски, че "България не може да излезе от времето на Тодор Живков".

На този фон македонският премиер Зоран Заев и други министри демонстрират оптимизъм, че може да има промяна през декември.

"Разочаровани сме, че България не ни подкрепи за започването на преговори с ЕС, но се надявам, че ще постигнем напредък през декември. Надявам се, че нашите дискусии с България ще бъдат продуктивни, защото можем да постигнем компромис, когато е необходимо, но ние сме изключително внимателни по въпроси, които засягат правото на самоопределение, идентичност, правото да използваме нашия език", каза

македонската военна министър Радмила Шекеринска.

Министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски от своя страна посочи, че Скопие трябва да развива по-ясни и по-силни инфраструктурни проекти с България, част от които е Коридор номер 8.

"Когато говорим за пътната инфраструктура по източното разклонение от Скопие до границата с България, то струва около 100 милиона евро, което означава, че влагаме енергия и даваме принос за развитие на отношенията с България", отбеляза той, цитиран от информационния сайт Фактор.

За железопътната линия към България, която остава проект от десетилетия, министърът каза, че сега най-сетне започва подготовката за тази капиталова инвестиция.

"Имаме правителствено решение да съединим отсечките от Куманово до Беляковце, след това и до Крива Паланка. През първата четвърт на 2021 г. ще изберем изпълнител за първите две фази, а след това и за третата фаза от проекта. Трябват ни сериозни компании, които ще бъдат отговорни, защото само жп линията ще струва 600 милиона евро", каза Бочварски.

За последното България обяви, че държи да подпише нов документ, който да бъде по-конкретен и да осигури прилагането на Договора за добросъседство от 2017 година. Кога може да бъде подписан той не е известно. В същото време и София и Скопие обявиха червени линии и не е ясно дали документът може бързо да бъде подготвен.

mediapool.bg