Кламер БГ - Новини: Борисов е горд, че освен магистрали строи без конкурс и танкове

Борисов е горд, че освен магистрали строи без конкурс и танкове

България

|
Пон, 21 Дек 2020г. 13:04ч.
Борисов е горд, че освен магистрали строи без конкурс и танкове

След поредица от "патриотични" военни сделки без конкурс и на тъмно министър-председателят Бойко Борисов отиде лично да инспектира за каква точно модернизация правителството е похарчило преди дни 80 млн. лв. без конкурс.

В понеделник Борисов излъчваше на живо във Фейсбук своя инспекция във военноремонтния завод "ТЕРЕМ-Хан Крум" в Търговище, където бе придружаван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Миналия четвъртък стана ясно, че Каракачанов е подписал поредната крупна военна сделка без конкурс. Той даде поръчката за модернизация на 44 танка Т-72 за над 78 млн. лв. с ДДС на ведомствения холдинг "ТЕРЕМ".

Заводите от холдинга обаче не могат да извършат основните дейности по модернизацията на танковете и ще трябва да доставят съвременните системи. Така на практика значителна част от средствата по проекта ще бъдат пренасочени към друга компания. Досега не е съобщавано как ще протече завършването на проекта, кой ще бъде доставчикът на техниката и как ще бъде избран.

С аргумента, че парите се влагат в българската индустрия, вероятно се заобикаля провеждането на конкурс, при който държавата може да постигне по-ниски цени заради конкуренцията между фирмите.

Правителството ползва подобна схема от няколко години насам в строителството на магистрали. Мегапоръчките се дават без конкурс на държавното дружество "Автомагистрали", което впоследствие по свои правила ги раздава на избрани подизпълнители.

В началото на декември военният министър Красимир Каракачанов даде отново без конкурс на българската фирма "Самел 90" 50-милионна поръчка за бронирани машини. Тогава той съобщи, че и това е "патриотично" дело.

И двете големи военни поръчки минаха през Министерския съвет.

"С модернизацията на танковете Т72 се влагат средства и в българската индустрия. Заводът на "ТЕРЕМ" в Търговище възстанови способностите си за ремонт на бронирана техника, в него работят 200 души", коментира Борисов по време на инспекцията.

Борисов посочи, че "от 15 години такава модернизация на армията ни не е правена". "Работим по НАТО-вски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части, инфраструктура и летищата", заяви премиерът.

По време на посещението на Борисов в завода в Търговище бе показан прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка.

Каракачанов докладва на премиера за изпълнението на договора за придобиване на два многофункционални патрулни кораба. "Тези, които ни критикуват, да бяха купили през предишните десетилетия. Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища", посочи от своя страна министър-председателят.

Вицепремиерът Каракачанов информира за хода и на останалите проекти за модернизация на армията, които се извършват в момента, като акцентира върху придобиването на бойни самолети и инфраструктурата на военните летища.

mediapool.bg