Кламер БГ - Новини: Борисов да се отчита на депутатите всеки месец, иска БСП

Борисов да се отчита на депутатите всеки месец, иска БСП

България

|
Четв, 05 Септ 2019г. 13:50ч.
Борисов да се отчита на депутатите всеки месец, иска БСП

Депутатите от БСП искат да задължат министър-председателя да се явява поне веднъж месечно в парламента, за да отчита работата на правителството и изпълнението на неговите приоритети.

Идеята на социалистите е да бъде възстановен т.нар. блиц-контрол, който съществуваше в предходното и по-предходното Народно събрание. Тогава всяка първа сряда на месеца премиерът и заместниците му се явяваха в парламента, за да отговарят на актуални въпроси на депутати от всички парламентарни групи. Тази процедура обаче отпадна при създаването на правилника на сегашното Народно събрание.

Така присъствието на премиера в Народното събрание намаля драстично. Причината - председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърля повечето въпроси с обяснението, че не са от компетенциите на премиера и те биват прехвърляни към министър или отхвърляни.

Според депутата от БСП Крум Зарков отчитането на премиера пред депутатите всеки месец "е особено важно, за да се възстанови истинската контролна функция на парламента".

Зарков обясни, че един от мотивите за премахването на "блиц-контрола" е бил, че премиерът така или иначе можем да го питаме в редовния парламентарен контрол.

"Практиката показва обаче, че с трикове на разпределяне на ресори, както и пазен от председателството на парламента, той се е явил едва няколко пъти", добави той.

По думите му друг аргумент за отпадането бил, че и без това всичко е толкова публично и прозрачно – журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно.

"Оттогава станахме свидетели на странни практики – пресконференции без преса, брифинги с изключени микрофони", каза Зарков.

За последно премиерът се яви на парламентарен контрол в края на 2018 година. През миналата година Борисов е ходил само три пъти в Народното събрание в рамките на парламентарния контрол. Писмено е отговорил на други три въпроса. За 2017 година се е явил само два пъти на контрол.

Отделно от това, от създаването на сегашния парламент е бил още четири пъти в Народното събрание. Веднъж за изслушване и три пъти за питания.

mediapool.bg