Кламер БГ - Новини: Борисов готов да работи и без нова конституция (видео)

Борисов готов да работи и без нова конституция (видео)

България

|
Вт, 01 Септ 2020г. 15:02ч.
Борисов готов да работи и без нова конституция (видео)

Премиерът Бойко Борисов няма намерение да подава оставка, дори ако управляващите не получат достатъчна подкрепа за проекта си за нова конституция. По закон за свикване на Велико народно събрание (ВНС) са нужни 160 гласа, които обаче няма как да се съберат, след като БСП по-рано обявиха, че няма да подкрепят, а в понеделник същото казаха и ДПС.

Борисов даде да се разбере, че партията на Ахмед Доган по-скоро му е направила услуга. С техния ход станало ясно какъв е сценарият – кабинет тип "Орешарски" с БСП, ДПС и президента Румен Радев. На въпрос какво ще последва, ако ГЕРБ няма нужната подкрепа от 160 гласа, Борисов заяви: "Работа".

"Уплашиха Доган"

Премиерът разкри следния "много хитър" сценарий.

"Вчера станаха ясни много неща", каза той във вторник по повод отказа на ДПС да подкрепи проекта за нова конституция и свикване на ВНС, визирайки досегашните твърдения, че ДПС подкрепяла ГЕРБ. "И какво стана? Машата на всички - Христо Иванов, отиде и подплаши Ахмед Доган на "Росенец". Той се прибра в лоното на БСП и Радев и вече ДПС стана хубава партия", каза Борисов.

"За всички стана ясно, че приказките за ВНС и нова конституция са били празни години наред. Всеки юрист знае, че това, което сме предложили ние, е само чернова. Проект, в който ВНС може да променя всеки абзац", каза Борисов, с което практически неглижира текстовете, за които ГЕРБ претендира да осъществят "рестарт" на държавата.

"Какво се оказа? Че всички са лъгали", каза в заключение Борисов.

Той се изказа от Видин, където отиде да провери строителството на пътя от Монтана, за чието изграждане кабинетът наскоро отпусна поредната порция пари.

По думите му сега искат насипен парламент и отново да има кабинет "Орешарски": "Стана ясно за всички кои са сценаристите, какъв е сценарият и какво искат да направят - да го няма Борисов, да го няма ГЕРБ".

Интересно е, че премиерът не спомена нито веднъж името на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе емблема на кабинета "Орешарски" и който също е мишена на критиките на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

"Много хитър сценарий изиграха, отидоха, подплашиха Ахмед Доган, който, така между борчетата махаше, прибра се веднага и сега какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно", повтори Борисов.

По-късно на фейсбук страницата му се появи почти същото обобщение за "сценария", но с добавка за "мръсни техники" и "компроматна война":

"Каква е алтернативата? Бесилките? Ковчезите? Това ли е алтернативата?Демократичният процес е сериозно застрашен. Всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички. Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники - е илюзорна."

120 гласа ще съберем

Управляващите вероятно ще съберат 120 депутатски гласа, които са им нужни, за да започнат в парламента обсъжданията на вариант за нова конституция, даде да се разбере Борисов.

"120 ще съберем", каза той.

Ако нямат 160 обаче, не могат да свикат ВНС. На практика това значи няколко месеца безсмислено обсъждане на обречен проект. Така обаче ще се гарантира още време на правителството, за чиято оставка протестиращите настояват над 50 дни.

mediapool.bg