Кламер БГ - Новини: Борисов "отне" пропуска на Цветанов за парламента

Борисов "отне" пропуска на Цветанов за парламента

България

|
Четв, 11 Апр 2019г. 21:04ч.
Борисов "отне" пропуска на Цветанов за парламента

Цветан Цветанов се отказа от това да бъде нещатен сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. Това стана, след като по-рано премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не е съгласен с решението партийния му заместник Цветан Цветанов да бъде сътрудник в парламента, след като е бил наказан с депутатска оставка заради "Апартаментгейт".

"Тъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от парламентарната група на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник. В момента имам изключително напрегнат график от срещи със структурите на ГЕРБ в цялата страна и не смятам да хабя енергията си за друго", написа Цветанов във Фейсбук.

В публикацията той надълго обяснява как щом приели оставката му като депутат, върнал депутатската си карта за достъп, а и занапред щяло да ми се налага да влиза в парламента за "различни срещи с представители на други парламентарни групи или с народни представители от ГЕРБ". Затова и му се наложило да бъде включен в списъка на нещатните сътрудници, което му осигурява единствено достъп до сградата.

Това било нормална практика, а не "връщане в парламента през задния вход".

"Пунта мара", казано на преводен език

Преди обяд, докато новият председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова повтаряше, че няма проблем Цветанов да е сътръдник, премиерът Бойко Борисов даде да се разбере - не е съгласен Цветанов да е в списъка със сътрудниците.

"Бих нарекъл това глупост. Не знам за какво му е това. Не може да напуснеш и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне Народното събрание, шефското място на парламентарната група, председателското на комисията по сигурност, и заради този договор да се внесе съмнение, че това е "пунта мара", казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той е толкова убеден в своята невинност, още не може да схване в каква ситуация се е поставил", коментира премиерът пред репортери в Брюксел, където участва на срещата на лидерите на ЕС за Брекзит.

Борисов уточни - не е знаел, че Цветанов е вписан като сътрудник, но щял да говори с него: "Ще проверя. Не знам за какво му е това".

Попитан дали очаква оставки и от хора в други партии, които са замесени в "Апартаментгейт", той каза, че отговарял само за ГЕРБ. Проверки има и на имотите на депутата от БСП Валери Жаблянов, както и на тези, купени от "Скат" - фирмата на участващия в управляващото мнозинство Валери Симеонов. Борисов обясни, че в коалиционно между ГЕБР и ОП е записано, че няма да се намесва в назначенията на коалиционните партньори. Можел само да ги съветва.

"Какво правят другите партии, си е тяхна работа. Ако моят заместник е станал сътрудник на парламента и това създава проблем върху решението, което сме взели да го напусне, въпросът към мен трябва да бъде ще настоявам ли да се оттегли. За другите партии - те ги плюват, а те си мислят, че дъжд вали. Заставаме зад този, заставаме зад онзи", добави той.

"Аз го каня за министър, той: Не, кака е направила една сделка"

Борисов каза още, че заради "Апартаментгейт" трудно намирал нови попълнения в правителството.

"От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента, в който вече се спра на него, на другия ден пристига вика: „Абе знаеш ли, че майка ми или баща ми или кака ми е направила една сделка. Дали няма да се разследва по оня начин? Абе, моля ти се дай да не.." Аз от целия този спектър политици, които към момента виждам в България, а и тези, които дават заявка да стават такива, не знам за кого не може да се изкара каквото и да било", разказа премиерът.

По думите му започналите проверки заради "Апартаментгейт" щели да дадат отговори на въпросите. КПКОНПИ и Сметната палата били независими и никой не се месел в работата им.

Щом проверяват на всички апартаменти, къщи, тераси, вили и какво ли не. И виждате - навсякъде, в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, можеш да намериш всякакво основание", каза премиерът. Подчерта, че антикорупционната комисия може да проверява всеки, а "ако не ги проверяват, те ще си отидат и ще ги проверява друг". Този принцип обаче трябвало да важи и за други структури.

Според него трябвало да има и дебат дали изобщо трябва да има данъчна оценка и кой трябва да определя пазарната цена.

"Кога е въведена т. нар. данъчност? И какво значи данъчна оценка и какво значи пазар? Пазарът е, когато ние с вас спорим. Аз съм продавач, вие сте купувачът на този телефон. За вас той може да струва 5000 лева, но за мен струва 50 лева. И ако някой не даде повече от 50 лева, вие ще го продадете, ако ви трябват пари. Виждате тука вече игра – харесах си апартамента на картинка, харесах си апартамента на изкоп, харесах си по интернет, отстъпеното право на строеж, инвестиране на зелено. И след това, като почнат да се сумират цените и парите, излизат съвсем различни сметки", каза той.

Дариткова: Важно е да имаме комуникация с Цветанов

"За нас като парламентарна група на ГЕРБ е важно да имаме комуникация със зам.-председателя на партията. Ако смятате, че това е нещо скандално, моля да го аргументирате", каза Дариткова преди Цветанов да се откаже да е сътрудник .

Тогава тя обясни, че с вписването му в регистъра, Цветанов щял по- лесно да влиза в парламента и така депутатите от ГЕРБ щели да имат по-лесна връзка с ръководството на партията.

"Той ще може да запознава депутатите с проблемите от гледна точка на партийната организацията и те да бъдат сравнявани с проблемите, които депутатите представят", каза Дариткова.

mediapool.bg