Кламер БГ - Новини: Борисов: Ставам разследващ гражданин. И престанете с тая джипка

Борисов: Ставам разследващ гражданин. И престанете с тая джипка

България

|
Пет, 18 Юни 2021г. 19:38ч.
Борисов: Ставам разследващ гражданин. И престанете с тая джипка

Борисов: Ставам разследващ гражданин. И престанете с тая джипка

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов става "разследващ гражданин" и мишена на разследванията му ще е служебното правителство.

"Целта съм аз", каза той по повод проверките и изнесените данни от служебната власт през последните дни.

Борисов се появи по средата на пресконференция на ГЕРБ след новината, че МВР е извикало бивши прокурори на разпит.

"Аз не знам какво да е това разделение на т.нар. разследващи журналисти. По едни теми не искат да разследват. Говори се за имоти, говори се за такива работи. Пред моята къща висяха години наред. Нямате ли интерес да видите кой какво е придобил, с какво разполагат? Ваша работа, не ви се бъркам. И се тормозят хората да видят какво могат да изсмучат", каза той на репортерите в централата на партията.

За джипката

[div class='right_orange']Георги Марков, Фейсбук, 4 март 2020:

"ДЖИПКАТА свърши голяма работа. ДЖИПКАТА е вече символът на ЕНП."

Христо Иванов, бТВ, 6 април 2021:

"Този лайф на Борисов, излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парно, е забележителен. Беше като фолк версия на "Ричард III", в който кралят е загубил битката, конят му е умрял и той предлага кралство за кон."[class='right_orange' div]

"Престанете с тая джипка. НСО има шест Тойоти Секвои и на тях се вози Радев, вози се Стефан Янев, возят се всички. При мен е имало една. Сега се возя на служебната кола на партията. Вчера колегата Трифонов ходи с три такива джипа, ама не е проблем това", призова Борисов, който ще се запомни с джипката, с която обикаляше страната през последния си мандат. Монологът му по този повод идва, след като в началото на седмицата Mediapool написа, че става дума не за една, а за много джипки, но според НСО всичко около тях е държавна тайна.

Борисов добави, че "държавният е джип на 16 години". "И всеки ден ще ми го приписват. Айде да водиме политика", призова той.

Пак обяви, че става "разследващ"

Последва отклонение в друга посока – заговори за неназована разследваща журналистка, която "през 4 години започва да прави разследвания" и била "първа дама в тройната коалиция". Вероятно с думите си визираше настоящия евродепутат Елена Йончева.

Обясни, че не можело избирателно да се правят разследвания и добави:

"Иначе аз ставам разследващ премиер или разследващ гражданин. Трябва да ви кажа, че в тая част няма кой да е по-добър в България. Като такъв имах 90% рейтинг като главен секретар и всички операции са ми минали през ръцете. И ще го направя, разбира се. И митничари са си назначили, как въртят контрабандата. Тирове с цигари, пилешки бутчета и съсипват българския бизнес".

И през 2019 година той обяви, че като приключи с политиката, ще стане "най-добрият разследващ журналист ".

Борисов коментира пред репортери и изнесената информация, че спортен клуб ИПОН, на който той е основател, е получавал пари от спортното министерство в конкурси, проведени при управлението на ГЕРБ.

"Ама аз от 20 години не съм в ИПОН, бе. Откъде накъде, бе", запита риторично Борисов, докато в същото време друг бенефициент по програмите на спортното министерство – шефът на ММА федерацията и кандидат-президент Станислав Недков -Стъки лично нахлу при служебния спортен министър, придружен от ММА бойци, за да търси обяснение за изнесените данни.

"Явно трябва всички да правим като Стъки"

"Всеки ден правят агитация срещу нас. Това тяхното е едноличен режим. Трябва ли всички като Стъки да правим, за да излезе една истина. Това не е демокрация, но явно това е начинът", каза Борисов по повод служебното правителство и нахлуването в спортното министерство.

"Никога повече няма да видите"

Попитан как ще коментира думите на шоумена Слави Трифонов, че бъдещият премиер трябва да е "всичко, което Борисов не е", лидерът на ГЕРБ провидя:

"Той ще е различен, защото никога повече няма да видите канцлерът на Германия, премиерът на Великобритания и президентът на Франция с български премиер да се разхожда из София".

И пак за "Мата Хари"

Борисов каза още, че служебният кабинет "търсят свидетели като бесни" срещу него.

"Отнякъде. Кошаревски да са, няма значение. Като Илчовски. Едно момиче го разкарваха, защото чули. Защо не ги кажеме тези негодници, които са подслушвали хора. Аз не съм дал разпореждане", продължи потокът на мисълта на Борисов.

Така за втори път той потвърди, че плейметката Маги Бадер не е "Мата Хари", но отново не назова "прекрасната госпожа", която е "нащракала" спалнята му.

Политиката като "колоездене"

През цялото време Борисов споменаваше "един пияница" от служебния кабинет, на когото ГЕРБ се налагало да отговаря. Така и не каза за кого говори.

"Аз този пияница съм го виждал в Банкя как пие. В Бялата къща. Служебното правителство се държи като в колоезденето. Всички бият фаворита, за да може някой да го изпревари от втора, трета линия", каза лидерът на ГЕРБ, въпреки че според последните проучвания ГЕРБ и "Има такъв народ" имат равни шансове за победа на изборите.

Борисов не за първи път прекъсва пресконференция, за да направи важно съобщение. През януари, още като премиер, той прекъсна брифинг на на оперативния щаб за борба с коронавируса, за да каже, че няма нищо общо с Делян Пеевски. Тогава Борисов увери, че не е виждал Пеевски от години. В началото на този месец, след като САЩ санкционираха Делян Пеевски за корупция по глобалния закон "Магнитски", тезата на Борисов беше съвсем друга:

"Месеци наред не съм го виждал. Не си водя тефтер. Казах ясно и точно: месеци назад, много месеци, 7-8-10 месеца".

mediapool.bg