Кламер БГ - Новини: Борисов: Предупредил съм Путин, че не допускаме шпиони

Борисов: Предупредил съм Путин, че не допускаме шпиони

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 14:30ч.
Борисов: Предупредил съм Путин, че не допускаме шпиони

"Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускам", коментира премиерът Бойко Борисов, след като София преди ден обяви за "персона нон грата" двама руски дипломати, шпионирали армията.

"Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и външно министерство затова влезе в ролята си, го правим. За да действа така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно информация", каза Борисов.

Това са поредните руски дипломати, които България гони по обвинение в шпионаж. През 2018 г. обаче отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. Така правителството на Бойко Борисов остана едно от изключенията в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал.

Радев се надява да бъдат минимизирани дипломатическите последствия

Президентът Румен Радев от своя страна посочи, че "в случая не може да има никакъв компромис".

"Аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и ефективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива", добави президентът, който заедно с американската посланичка Херо Мустафа в четвъртък наблюдава съвместно авиоучение.

Прокуратурата съобщи пред ден, че двамата руски дипломати са събирали информация за модернизацията на българската армия и поддръжката на старата техника, като за целта са предоставяли "финансови облаги" на български граждани.

Москва: Това са измислици

Очаквано Москва съобщи, че ще предприеме реципрочни мерки, каквато е дипломатическата практика при подобни случаи.

В своя позиция руското външно министерство изрази съжаление във връзка с решението на България и обеща ответни мерки, подробности за които ще даде на по-късна дата.

В текста се посочва, че обявяването на двама служители на руското търговско представителство за "персона нон грата" ще нанесе вреда на двустранното сътрудничество.

Решението на официална София е въз основа на "измислени обвинения".

Москва го възприема като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество", казва руското външно министерство.

Вчера Михаил Барилович, съветник-посланик на Руската федерация в София, бе извикан в Министерството на външните работи, където бе уведомен за решението да бъдат изгонени двама руски дипломати. Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.

Ненчев: Чужди служби може да са оказали натиск върху правителството

Бившият военен министър Николай Ненчев коментира от своя страна, че на първо място е важно дали тази информация е получена от чужди служби.

"Може би те са оказали натиск върху правителството и главния прокурор да предприемат действия", каза Ненчев пред бТВ.

Този шпионски скандал е започнал в 2016 г., когато стартираха проектите за модернизация на армията, припомни Ненчев.

"Спомням си, в края на ноември подписах договора с Полша – за ограничаване зависимостта от Русия. Само два дни по-късно в министерството се получи писмо от ДАНС, в което се иска пълна информация за сделката – записи, договори, камери - всичко. Още повече, това беше договор гласуван от депутатите с голямо мнозинство. Проведоха се разпити на 10-15 души, които работиха по договора. По същото време на мен ми беше повдигнато обвинение. Договорът беше изгоден, ние получихме кратки срокове – а обвинението беше, че съм нарушил интересите на руската страна. Ако бях получил това обвинение от руски прокурор, щях да го приема, но когато то идва от Цацаров, в съдействие на ДАНС, е подозрително", каза Николай Ненчев, който бе оправдан от съда.

Ако се окаже, че тази информация е получена от чужди разузнавателни служби, ще бъде много лошо, каза той.

Според него това ще докаже обвързаността на българската прокуратура, съобщи бТВ.

Според Николай Ненчев в този случай е важно държавата да реагира.

"Външният министър е добре да изпрати протестна нота до своя колега, действия трябва да предприемат и военния, и вътрешния министър. Сбъдват се мрачни прогнози", отбеляза Ненчев.

Пореден случай

На 24 януари двама руски дипломати бяха обявени от България за персона нон грата и напуснаха страната. Това бяха Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов. Единият бе първи секретар в посолството, а другият - служител в търговското представителство.

Те също бяха заподозрени в шпионаж от българската прокуратура.

Тогава руското министерство на външните работи определи тази мярка като "неприятелска и провокационна стъпка".

В края на октомври 2019 година прокуратурата в София обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован от страната.

След това София отказа виза на предложения от Москва нов военен аташе.

"Русофили"

Преди това прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години.

Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал.

mediapool.bg