Кламер БГ - Новини: Борисов: Не избираме булка, а главен прокурор

Борисов: Не избираме булка, а главен прокурор

България

|
Вт, 19 Ноем 2019г. 15:52ч.
Борисов: Не избираме булка, а главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов обвини президента, че е отказал на "инат" да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Един от основните аргументи на държавния глава бе, че Висшият съдебен съвет (ВСС) реално не е провел състезание, защото кандидатът е бил само един. Борисов обясни, че не е съгласен с тезата на Радев.

"Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват, че нямат претенции към неговите качества. Аз също нямам (претенции), защото професионалната общност го издигна (Иван Гешев). Мотивът (за връщането на кандидатурата на Иван Гешев) е затова, че нямало излъчен от правителството кандидат", разказва своята версия Борисов.

Всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около кандидатурата на Иван Гешев. При това положение единственият, който можеше да издигне негов конкурент, бе правителството в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов.

"Приемаме хипотезата (на президента за липсата на конкурент – б.р.). Кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото това е правосъдният ни министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев. И днес щяхме да имаме указ за Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали той (Кирилов), когато повдига обвинение на кметове от БСП или от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета?", обясни премиерът.

Той упорито продължава да развива версията, че единствените възможни кандидати на правителството за главен прокурор са били членовете на ГЕРБ Емил Радев и Данаил Кирилов. С това премиерът напълно отказва да приеме възможността за издигане на независим и уважавам юрист за главен прокурор, което е практика в развитите демокрации.

Сега Борисов стъпва на измислената теза, че БСП и президентът обясняват как одобряват професионалните качества Гешев, но не го приемат с единствената мисъл да вкарат Борисов в политически капан. Президентът и БСП никога не са коментирали професионалните качества на Иван Гешев.

"Виждате ли колко са лицемерни и подли (БСП и президентът)? (Вижте) в какъв капан искаха да ме вкарат. Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов избра главния прокурор. Не им се хванах на капана и сега те се чудят какво да направят и казват: Не, не, те професионалните му качества (на Гешев) са добри. Ама ние не избираме булка, бе. Ние избираме главен прокурор. Щом са му добри професионалните качества (на Гешев)... Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз", каза премиерът.

"Изцяло сме стъпили върху професионалните качества и избора. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите да си избират съдии", добави той.

Тази теза също не отговаря на истината. Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър във второто правителство "Борисов", защото ГЕРБ и премиерът не приеха неговите идеи за правосъдна реформа.

mediapool.bg