Кламер БГ - Новини: Борисов: Направихме толкова много, но се износваме

Борисов: Направихме толкова много, но се износваме

България

|
Нед, 20 Ян 2019г. 16:03ч.
Борисов: Направихме толкова много, но се износваме

Партия ГЕРБ е направила "толкова много" за България, но вече се износва и не реагира достатъчно остро на популизма на опозицията.

Това се разбра от 40-минутната реч на премиера Бойко Борисов по време на Националната предизборна среща на партията в неделя в НДК.

Борисов отправи остри критики към актива на ГЕРБ, като обвини партийците в липса на ангажираност към хората по места и в пасивност пред опозиционните критики.

Нищо не е направено преди ГЕРБ

Борисов припомни, че хората гласуват за ГЕРБ от 2009 г. и партията е направила "доста повече, отколкото може една партия да направи", но това било лесно, защото преди ГЕРБ нищо не било правено. Той изреди какво са променили от ГЕРБ на национално и местно ниво и обяви, че партията трябвало да има високо самочувствие.

"Задавам си за мен въпроса – защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява? Ще кажете - износваме се. Безспорно! Но първото правителство министри сме само аз и Томислав Дончев, никой друг. Депутати, кметове подменихме", каза след изброяването на постиженията на партията Борисов.

Приятелски огън

След това той разкритикува всички в партията, че не реагират на упреците от опонентите.

"Търсим, търсим депутати, тук там, накрая гледам винаги Тома Биков. Или ако Цветан Цветанов го изваждам да говори, той и още двама-трима. Да не кажа същото и за министрите. Томислав Дончев, Владислав Горанов и още двама-трима има, с които работя ежедневно. Другите трябва да ги търсят, за да излязат и да си защитят темата (...) Къде ни е съпротивителната сила? Или първата дама излиза, нахейтва ви и трябва да излиза Тома Биков като дежурен и да отговаря", каза той и обяви, че очаква от ГЕРБ да изтъкват успехите в управлението срещу "фалшивите новини" на политическите им противници.

Имало и "министри, които внасят законопроекти с глупости вътре, а после на Цветанов му се налага с висш пилотаж да ги отстранява".

Кметовете също не бяха подминати.

"Всеки ден се говори за корупция. Защо? Ако не си прочистите къщичките, рано или късно то ще избие, дали в суджук или нещо друго", каза Борисов и заплаши да спре отпускането на пари за саниране, докато кметовете не обиколят вече санираните блокове и не разберат дали хората са доволни. Повод за заканата беше това, че кметовете на ГЕРБ не реагирали на атаките на БСП за проблеми при санирането.

По думите на Борисов в момента "най-корумпираните хора говорят за корупция".

"Обичам ви, но това не е даденост. Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближават (по рейтинг, б. р.). Това, ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята", предупреди Борисов.

Хората не обичат елитарни партии

Лидерът на ГЕРБ призова кметовете да работят с хората, защото народът не обича елитарни партии. "Ние трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова. И да не го допуснем", предупреди Борисов.

"Кметът трябва да работи с всеки един – с всеки трябва да сме човеци. И да му говориш за нещо велико– за Брекзит или нещо друго, няма да има ефект. Всеки трябва да бъде чут", смята лидерът на ГЕРБ. "Всеки един трябва да се замисли – защо ни избраха преди 10 години, защо ни връщаха всеки път. Всеки трябва да си помисли къде има грешка, включително и аз", подчерта той.

"Може би Цветанов трябваше да говори след мен, защото той говори с ентуисиазъм", каза Борисов и така призна, че е бил критичен.

Минути по-късно Цветанов изпълни искането на премиера и отново излезе на сцената, за да закрие предизборната среща с едно изречение. "Сами разбрахте какво трябва да постигнем - победа за ГЕРБ", каза той.

Цветанов с мисъл не за европейските, а за местните избори

По време на речта си зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов акцентира предимно върху местните избори, а не толкова на предстоящите преди тях евроизбори.

"Започваме подготовка за европейските избори, но основният акцент е подготовката ни за местните избори. Убеден съм, че европейските избори и победата, която ще постигнем на тях, ще ни дадат тласък за местния вот. Юни ще направим анализ на резултатите и след това ще оформим листите за кметове и общински съветници", каза Цветанов.

Той поиска всички в ГЕРБ да работят за първо място на изборите, а зад него на големи екрани се появи "синята карта" на България, която показа победната на ГЕРБ след местните избори през 2015 година. Цветанов призна, че именно тази карта е "гръбнакът" на ГЕРБ и от нея зависи бъдещата власт. Той си постави за цел досегашните 130 кмета на ГЕРБ да се увеличат с още 30-40 и поиска местните структури да не чакат до последния момент, за да предложат листи.

"Тази година за нас няма лято, за нас е време за стабилност. Можем да я покажем само при отличен резултат на европейските избори. Да сме втори е резултат, който не трябва да чуваме", каза той.

Цветанов обяви, че партията има 96 хил. членове и само за последните три месеца има 1000 нови кандидати за членове. "ГЕРБ е единна и силна, защото имаме признат лидер в Европа - Бойко Борисов", каза Цветанов от трибуната, а това оживи самият Борисов, който стоеше на първия ред до столичния кмет и зам.-председател на партията Йорданка Фандъкова.

Бургаският кмет Димитър Николов, който също е зам.-председател на ГЕРБ, избра да мотивира събралите по неочакван начин. "Със скоростта на F-16 към нова победа", каза той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Мария Габриел също говориха на предизборната среща.

"Европа има нужда от лидери като премиера Бойко Борисов, както и от стабилна и развиваща се България, а това се случва с ГЕРБ", каза Габриел. Според Фандъкова пък противникът на ГЕРБ бил "засилващият се популизъм от всички страни, придружен с груби манипулации и откровени лъжи".

mediapool.bg