Кламер БГ - Новини: Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат като шеф на НСлС

Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат като шеф на НСлС

България

|
Пон, 26 Септ 2022г. 13:22ч.
Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат като шеф на НСлС

Борислав Сарафов, сн. БГНЕС

Шефът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е предложен за втори мандат от своя пряк началник в лицето на главния прокурор Иван Гешев, съобщи прокуратурата. Предложението е подписано и от двамата членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Мандатът на Сарафов изтича през декември, а номинации за позицията могат да се правят до 5 октомври. За мястото се спряга и името на заместника на Сарафов – Ясен Тодоров, който бе водеща фигура в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Напълно е възможно накрая ВСС да избере именно Тодоров на позицията в опит да се покаже, че Гешев не е всевластна фигура в прокуратурата.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива, напомня пресцентърът на държавното обвинение. Той беше шеф на апелативната спецпрокуратура преди да стане шеф на НСлС и заместник-главен прокурор по разследването през 2013 година.

"Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС", пише в номинацията на Гешев за Сарафов. Няма изредени конкретни разследвания, които да са довели до някакви забележителни резултати от страна на държавното обвинение.

По същото време служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни, че би номинирал конкурент на Сарафаов, ако следователите посочат магистрат, който е достоен за тази позиция. Той призова гилдията на следователите в следващите две седмици следователите да заявят становището си.

"Искаме да чуем какво мислят следователите за това кой да оглави националното следствие, не политици и кадровици да решават", каза Зарков.

Той допълни, че цени професионализма на гилдията, а изборът е достатъчно важен, че да се оставя само в ръцете на кадровици и политици.

"Твърде често изборите по върховете на съдебната система са спорни. Когато са били безспорни, винаги е било защото е била ангажирана професионалната общност", каза Зарков.

През февруари т.г. Галина Захарова стана първата жена, която бе избрана за председател на Върховния касационен съд. Изборът бе безпрецедентен, защото съдия Захарова бе подкрепена от всичките си колеги в съда.

mediapool.bg