Кламер БГ - Новини: Борислав Сарафов: Кой, ако не прокуратурата, може да направи нещо за първи път и то успешно

Борислав Сарафов: Кой, ако не прокуратурата, може да направи нещо за първи път и то успешно

България

|
Съб, 13 Март 2021г. 11:11ч.
Борислав Сарафов: Кой, ако не прокуратурата, може да направи нещо за първи път и то успешно

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Общото събрание се провежда онлайн и в него са се регистрирали 312 от общо имащите право на глас 427 магистрати.

При откриването

му

заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов каза, че това е най-голямата виртуална конференция, провеждана до момента.

“Както се казва кой друг, ако не прокуратурата и в частност следователите бихме могли да направим нещо за първи път и със сигурност да го проведем успешно и да го доведем до благополучен финал“, добави той, цитиран от БНР.

Единствен кандидат за член на Прокурорската колегия е следователят Стефан Петров. Ако бъде избран, той ще довърши мандата на починалия Евгени Диков.

Процедурата е в две части. Днес Петров ще представи своята концепция, а следващата събота ще е прякото гласуване.

Първата част ще е в онлайн среда - чрез видеоконферентна връзка, а гласуването - хибридно. Право на глас имат 428 следователи; 393 от тях са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите - с хартиена бюлетина в сградата Националната следствена служба.

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота, свободното волеизявление и не дава възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Ако бъде избран, Петров ще бъде член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет около година и половина.

mediapool.bg