Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън защити Чърчил и порица "изопачаването на историята"

Борис Джонсън защити Чърчил и порица "изопачаването на историята"

Свят

|
Пон, 15 Юни 2020г. 12:06ч.
Борис Джонсън защити Чърчил и порица "изопачаването на историята"

Великобритания не може да "коригира с фотошоп" своя културен пейзаж и сложната си история, а ако го направи, това би било изопачаване на миналото, заяви британският премиер Борис Джонсън в разгара на споровете относно премахването на статуи на исторически личности, съобщи Ройтерс.

"Ако започнем да прочистваме историята и да заличаваме образите на всички освен онези, чиито възгледи съответстват на нашите, ще сме въвлечени в голяма лъжа, в изопачаване на историята ни", написа Джонсън в британския в. "Телеграф".

Премиерът освен това защити Уинстън Чърчил, като подчерта, че е "абсурдно и достойно за съжаление", че паметникът на бившия министър-председател става обект на каквато и да било заплаха.

"Той беше герой и аз очаквам, че не съм единствен, като заявявам, че ще се съпротивлявам с всяка фибра на тялото си срещу всеки опитк да се махне тази статуя от Площада на парламента, и колкото по-скоро бъде свален предпазния щит около нея, толкова по-добре", добави той.

Миналата седмица паметникът на бившия британски премиер беше обграден с метално защитно скеле, както и намиращият се наблизо Кенотаф - паметника на британците, загинали през първата световна война.

Много паметници на исторически личности бяха атакувани, когато антирасистките протестиращи, излезли на улицата след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, избраха статуите за мишена на своето предизвикателство срещу имперското минало на Великобритания.

По-рано този месец паметникът на Едуард Колстън, натрупал състояние през 17 век от търговия с роби, бе съборен в пристанищния град Бристъл и хвърлен в морето.

Джонсън е почитател и биограф на Чърчил и някои негови приближени твърдят, че иска да му подражава. Чърчил обаче е изразявал расистки и антисемитски възгледи и критици го обвиняват за отказа да се снабдява с храни Индия по време на глада през 1943 г., който взима над два милиона жертви - аспекти от неговото историческо наследство, за които според някои мнения не се говори много.

mediapool.bg