Кламер БГ - Новини: Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Свят

|
Вт, 26 Май 2020г. 15:26ч.
Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Отричане на коронавируса, хапливи изявления, липса на съчувствие, мания по икономиката и хлорохина. Бразилският президент Жаир Болсонаро не се задоволи просто да върви по стъпките на своя модел Доналд Тръмп. Той стигна много по-далеч.

През февруари американският президент казваше, че вирусът "ще изчезне с връщането на хубавото време", а Болсонаро заклеймяваше през март "истерията" по "някакво си грипче".

Също като във Вашингтон, в столицата Бразилия преобладава отрицанието, въпреки че Ковид-19 започна да сее смърт в пренаселените фавели на Рио, та чак до амазонската гора.

Днес САЩ и Бразилия са двете страни с най-много случаи на заразени и имат съответно близо 100 000 и 24 000 починали.

Жаир Болсонаро продължава да си позволява срещи с тълпи от привърженици, и то без маска. Неговият американски колега още отказва да носи маска на публични места. Първият кара джет, а вторият поднови игрите на голф.

В Бразилия "Тръмп на тропиците" породи полемика с пълната си липса на състрадание към жертвите и със сюрреалистичните си думи за вируса, който "трябва да посрещнеш като мъж, а не като хлапак".

Подобно на Тръмп преди да смени тона, Болсонаро бе много критикуван в Бразилия заради неспособността си да даде насоки за справянето с пандемия, която политизира до краен предел, разделяйки страната на две.

В Бразилия, също федерална държава, Болсонаро се сблъска, подобно на Тръмп, с губернатори, имащи пълномощия в сферата на здравеопазването, които наложиха "тиранията на карантината", както казва той.

Болсонаро използва думи като "изпражнение" и "купчина тор" по адрес на губернаторите на Сао Пауло и Рио де Жанейро по време на правителствено заседание, видеото от което предизвика скандал.

Болсонаро и Тръмп "следваха една и съща стратегия, която се състои в дистанциране от предстоящата икономическа криза и в обвиняване на другите политически играчи като губернаторите", казва Оливер Стункел, преподавател по международни отношения във фондация "Жетулио Варгас".

"Гладът и нищетата"

Още един пример за имитация - когато Тръмп говореше за "китайския вирус", Болсонаро остави министър, привърженик на конспиративни теории, и неколкостотин демонстранти антикомунисти да заклеймяват "комунавируса".

И след като Тръмп оряза финансирането на Световната здравна организация, Болсонаро порицаваше СЗО, която "насърчава мастурбацията и хомосексуализма".

"Тази нужда от намиране на врагове е характерна за Тръмп, но не само. Има цяла авторитарна и популистка традиция, състояща се в търсене на изкупителни жертви. . ., за да не се поема отговорност" за кризи, допълва Стункел.

Афиширайки същата ненавист към науката като Тръмп, Болсонаро направи повсеместни спорните лечения с хлорохин и хидроксихлорохин. Стопанинът на Белия дом разкри неотдавна, че приема втория медикамент.

Хлорохинът именно стана причина двама министри на здравеопазването да загубят поста си само в рамките на месец и е тема, по която Болсонаро се е вманиачил, също както връщането на хората на работа. Също както при Тръмп.

Имитирайки призива за "рестарт на Америка", който Тръмп отправя от средата на април, Болсонаро заяви, че "Бразилия не може да спре", защото ще стигне до "глад и нищета".

"Болсонаро, подобно на Тръмп, не иска да бъде отговорен за икономически фалит", казва Жулиет Дюмон от Висшия институт по латиноамериканистика в Париж.

Тръмп разчита на икономиката, за да бъде преизбран през ноември, Болсонаро залага на същото, за да бъде преизбран през 2022 г.

Но крайнодесният президент, като изключим твърдите му привърженици, на които се обляга все повече и повече, загуби поддръжници.

"Има смайващи прилики, пълно и невиждано досега в бразилската история нагаждане към САЩ. Но има и една разлика", констатира Дюмон.

"Тръмп бе принуден да промени стратегията си, докато Болсонаро продължава да бяга от проблема", добавя тя.

"Въпреки че вече не е в позиция да отрича всичко, защото данните са налице, той не отстъпва", продължава Дюмон.

"Назначи за временен здравен министър военен, който не знае нищо. Това говори достатъчно", допълва тя.

Заплаха от импийчмънт

"Болсонаро бе много по-безотговорен от Тръмп", казва Стункел, "той постоянно омаловажава кризата".

Тръмп оцеля при импийчмънта през февруари, но заплахата за отстраняване от власт е много по-реална за Болсонаро, след като в Камарата на депутатите бяха внесени 35 искания, някои за начина на управление на санитарната криза.

Но Болсонаро има пред себе си "почти нечуваема опозиция", подчертава Дюмон, която изтъква и "по-неефикасния баланс на властите" в Бразилия в сравнение със САЩ.

"Болсонаро има много повече свобода от Тръмп, който е много по-зависим от институциите и трябва да се държи по-президентски", каза Стункел.

По БТА

mediapool.bg