Кламер БГ - Новини: Болниците няма да купуват лекарства на по-високи цени от плащаните с публични средства

Болниците няма да купуват лекарства на по-високи цени от плащаните с публични средства

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 15:32ч.
Болниците няма да купуват лекарства на по-високи цени от плащаните с публични средства

От 1 ноември държавните, общински и ведомствени болници няма да могат да купуват лекарства на цени по-високи от заплащаните с публични средства, т.е. от МЗ и НЗОК. Това предвиждат приети от правителството в сряда промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Мярката трябваше да влезе в сила още от април, но беше направена отсрочка, за да се гарантира плавен преход и да не се окажат болниците в невъзможност да набавят лекарства по новите правила, което да рефлектира върху пациентите.

В момента по данни на здравното министерство болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

Преди време от ведомството изнесоха данни, че някои болници купуват медикаменти на цени над тези от позитивния лекарствен списък, т.е. над пределните законови цени.

С промяната в наредбата и предстоящия електронен търг за лекарства практиката за купуване на лекарства на различни цени се очаква да бъде преустановена.

mediapool.bg