Кламер БГ - Новини: Болници, офиси и хотели удрят рамо на метрото до бул."Цариградско шосе"

Болници, офиси и хотели удрят рамо на метрото до бул."Цариградско шосе"

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 13:58ч.
Болници, офиси и хотели удрят рамо на метрото до бул."Цариградско шосе"

Болници, офис центрове, хотели и граждани решиха да да ударят едно рамо за разширението на столичното метро до бул. "Цариградско шосе".

Новото трасе за 530 млн. лв. ще тръгне от Военна академия и ще мине през квартал "Слатина" и зала "Арена Армеец" до Цариградско шосе в района на The Mall. В момента тече обществена поръчка за избор на строители, като офертите предстои да бъдат отворени в началото на юни.

Единственото, което може да забави реализацията на проекта е осигуряването на евросредствата. Първоначално обектът беше включен в новата оперативна програма "Транспортна свързаност", но отпадна от нея. Сега се разчита на средства от Плана за възстановяване и развитие, който премиерът в оставка Бойко Борисов обеща да изпрати в Брюксел за одобрение до края на месеца.

Решихме да дадем публична подкрепа за реализацията на проекта, защото столицата има нужда от него, каза Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, пред Mediapool.

Освен нейната организация в полза на разширението на метрото се обявяват още болниците "Св. Ана" и "Софиямед", хотелите "Новотел" и "Метрополитън", офис комплексът "Мегапарк", както общности на граждани, които живеят и работят в няколко югоизточни квартала на София. Всяка от организациите и общностите е входирала собствено писмо до главния архитект на София Здравко Здравков.

"В нашата позиция до главния архитект на София излагаме ясни и категорични аргументи, които да не оставят никакво съмнение в обществените ползи по осъществяването на проекта. Изразяваме своята категорична подкрепа за изпълнението на първоначално заложените параметри по осъществяването на проекта за изграждане на разклонение на "Трети метродиаметър" на столичното метро, който е изцяло съобразен с обществените нужди и интереси", изтъкна Таня Косева-Бошова.

Аргументите на организациите са, че разширението засяга квартали с голям брой жители и важни обществени сгради. Така ще се улесни и съкрати времето за достъп до бизнес район със значителен брой работни места и посетители. Ще се намали натискът върху бул. "Цариградско шосе", където задръстванията се превърнаха в хроничен проблем.

Към разширението на този участък от метрото засега няма критики. При откриването на новите четири станции до Горна баня, общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев критикува разширението на метрото в посока "Ринг мол" и "Икеа". Аргументът му беше, че така ще бъдат презастроена Витошката яка и е по-размумно метрото да се насочи към кварталите "Витоша" и "Модерна предградие", които нямат удобен градски транспорт.

mediapool.bg