Кламер БГ - Новини: Болницата в Сливен за вързаните бебета: Правим го за тяхна безопасност

Болницата в Сливен за вързаните бебета: Правим го за тяхна безопасност

България

|
Ср, 23 Фев 2022г. 15:57ч.
Болницата в Сливен за вързаните бебета: Правим го за тяхна безопасност

Болницата в Сливен за вързаните бебета: Правим го за тяхна безопасност

Връзването на бебета се прави единствено и само в тяхна полза, за да не се наранят при вливането на лекарства. Приемът на деца без родител не е по вина на отделението. Това заявиха от от многопрофилната болница в Сливен "Д-р Иван Селимински" в отговор на обвиненията от майки, че персоналът оставя вързани бебета да плачат с часове без надзор. По случая се води вътрешна проверка в болницата. Прокуратурата също се самосезира.

От болницата, обаче, коментираха, че отправените обвинения уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.

"В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати. Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение", обясняват от болницата.

Оттам твърдят, че когато има приети деца без присъствие на родител, не е по вина на отделението.

"В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй като се грижат за други деца", обясняват от лечебното заведение.

В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ.

В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от Covid медицински сестри и лекари.

Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение, уверяват от болницата.

В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1309 пациенти.

В Детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения. Там е открит и единственият детски Covid-сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол. С подобни оплаквания идват и деца от Бургаска област.

Същевременно от фондация "За доброто" излязоха с позиция, в която се посочва, че практиката в сливенската болница е антихуманна и незаконна.

"Добрите практики в лечението на пациентите не са тези, които прикриват дефицитите на професионализъм и персонал, или тези, които са "най-удобни" на персонала, а тези, при които се гарантира максимална сигурност и полза за пациента. Ако се цели да се препятстват децата да не се самоувредят или да премахнат абокатите си, то най-разумно е да се ползват подходящи за целта шини за имобилизация на съответните крайници, както и да има постоянен сестрински надзор", се казва в позицията.

"Разбираме огорчението на ръководството на болницата и подхождаме с уважение към труда на медиците. Факт е, че те не работят при най-добрите условия съгласно добрите световни практики, но подобно на демонстрираното поведение, чрез неглижиране на проблема и приемане за нормално на практики, които са отречени в световен мащаб, не може да бъде споделено и толерирано", посочват от фондацията, която работи за подобряване на детското здравеопазване в страната.

mediapool.bg