Кламер БГ - Новини: Болницата в Ловеч разчита на дарения за животоспасяващо лекарство за недоносени деца

Болницата в Ловеч разчита на дарения за животоспасяващо лекарство за недоносени деца

България

|
Ср, 03 Апр 2019г. 13:46ч.
Болницата в Ловеч разчита на дарения за животоспасяващо лекарство за недоносени деца

Заради лошото си финансово състояние болницата в Ловеч има проблем да поддържа в наличност животоспасяващо лекарство за недоносени деца, поради което е потърсила дарителска подкрепа. От Фондация "Нашите недоносени деца" са откликнали на призива и ще купят две дози от лекарството на стойност 2 200 лева, но посочват, че това няма как да бъде трайно решение на проблема, поради което искат да поставят въпроса на вниманието на институциите.

Засега той не е системен и няма данни за липси в други неонатологични отделения.

Фондация "Нашите недоносени деца“ от дълги години оказва материалната подкрепа на неонатологични отделения в цялата страна. Дарявала е високотехнологична апаратура и е помагала за изграждането на семейни стаи. За първи път обаче й се налага да купува лекарства.

По информация на д-р Станчева – завеждащ отделението по неонатология към МБАЛ "Професор д-р Параскев Стоянов" АД, Ловеч, отделението изпитва сериозни затруднения в осигуряването на животоспасяващия медикамент сърфактант.

В зависимост от степента на недоносеност на бебето, белите дробове могат да бъдат частично или дори напълно незрели и поради това да не могат да осигурят адекватна дихателна функция. Това налага провеждане на животоспасяваща терапия със сърфактант в рамките на първите минути след раждането на бебето, което от своя страна предполага наличието на този препарат в самото отделение.

За целта болничните заведения следва да го закупят със собствени средства, които биват възстановявани след приключване на лечение на недоносено бебе, нуждаещо се от тази терапия, около месец след назначаване на клинична пътека № 15.1, 15.2, 13 и 14. Това означава, че за да поддържа жизненонеобходимо количество сърфактант, което да приложи в първия час от раждането на едно недоносено дете, болницата следва да го закупи и заплати предварително. Стойността на една ампула от препарата е 1 100 лв., а едно отделение от втора степен, намиращо се в по-малко населено място, се нуждае от минимум две, за да е готово да приеме дете в по-тежко състояние или близнаци.

“За голямо съжаление в 21-ви век здравните специалисти от неонатологичното отделение в МБАЛ Ловеч са изправени пред унизителната ситуация, в която лечебното заведение изпитва изключителни затруднения, за да закупи тези две минимални дози - резерв, които могат да костват живот. Отделението се грижи за близо 50 недоносени бебета годишно, част от които се нуждаят от тази терапия в първите минути от живота си, а понякога транспортът до друго лечебно заведение не е възможен или е рисков“, посочват от фондацията.

“Специално проучване на фондацията сред неонатологичните отделения в страната показва, че за момента случаят е по-скоро единичен отколкото национален. Всяко от тях обаче търси и намира индивидуално решение и е поставено в ситуация "да се спасява поединично" на базата на лични договорки с управата на болницата или доставчиците на медикаменти" – споделя Надя Дренска, един от основателите на Фондация “Нашите недоносени деца".

Препоръките на Фондацията са да има възможност за предварително плащане на лекарствата, осигуряване субсидия от МЗ за поддържане на резерв от лекарството в болниците, възможност за отложено плащане на доставчиците на медикамента.

mediapool.bg