Кламер БГ - Новини: Болница "Лозенец" скоро няма да е правителствена, а на СУ

Болница "Лозенец" скоро няма да е правителствена, а на СУ

България

|
Четв, 24 Ян 2019г. 13:41ч.
Болница "Лозенец" скоро няма да е правителствена, а на СУ

Болница "Лозенец" да не е повече собственост на правителството, решиха депутатите в четвъртък с приети на първо четене проемни в Закона за лечебните заведения. Това е първа стъпка към обещаната в края на миналата година трансформация на болницата в търговско дружество и прехвърлянето на управлението й на Софийския университет “Климент Охридски“, тъй като тя е учебна база на студентите по медицина.

”Търговският характер на тази болница ще ѝ даде възможност да лекува граждани от цялата страна", обяви здравният министър Кирил Ананиев, въпреки че й в момента всеки може да се лекува там с направление от личния лекар.

“Държавата е инвестирала стотици милиони в болница “Лозенец“ - за техника, апаратура, материална база и ремонти. Всичко това трябва да бъде използвано от целия български народ“, каза Ананиев. Той заяви, че е била проведена сериозна дискусия за бъдещето на болницата.

“Останах с убеждението, че болницата, имайки предвид историческото й развитие и научен потенциал, наистина трябва да премине като министерска болница към Софийския университет“, каза Ананиев, който през декември твърдеше, че тя на всяка цена трябва да стане детска болница, намеквайки, че е пред фалит.

От БСП се въздържаха при гласуването в четвъртък и поискаха яснота за бъдещия й статут. От левицата поискаха гаранции, че болница “Лозенец“ няма да се окаже в процедура по ликвидация.

"Собствеността ще си бъде държавна. На Софийския университет ще се предостави правото на управление на лечебното заведение", отговори от своя страна Ананиев.

По думите му скоро притесненията около болницата щели да отпаднат.

Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) от своя страна коментира, че е важно Министерският съвет да се отдели от ангажимента да управлява болница “Лозенец“, защото “някои факти от състоянието на болницата говорят, че тя не се менажира добре“.

“Въпреки, че тя не е търговско дружество, тя трупа задължения. Задължения се трупат както от начина, по който се финансира медицинската помощ, така и от неадекватни управленски решения”, заяви тя.

Дариткова увери, че ще се запазят клиничните бази и академичният състав на лечебното заведение. “Това категорично ще успокои и студенти, и преподаватели", коментира тя.

Ананиев потвърди ангажимента на правителството да построи детска болница в терен на Александровска болница.

mediapool.bg