Кламер БГ - Новини: Болница "Лозенец" върнала пари в НЗОК за 65 фиктивни пациенти

Болница "Лозенец" върнала пари в НЗОК за 65 фиктивни пациенти

България

|
Вт, 16 Фев 2021г. 13:27ч.
Болница "Лозенец" върнала пари в НЗОК за 65 фиктивни пациенти

Болница "Лозенец" е върнала по сметката на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) - София 238 667 лева за отчетени през ноември 65 фиктивни пациенти, като е оправдала отчитането им като "техническа грешка". За други надвзети 139 528 лева директорът на болницата е получил констативен протокол. Прокуратурата ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни с "Емболия и тромбоза на долните крайници". Това става ясно от получен по Закона за достъп до обществена информация отговор на сигнала на журналистката Миролюба Бенатова, която разказа в две предавания на "Алтернативата" по TV1 аферата по източването на НЗОК от болница "Лозенец" с близо 400 хил. лв. чрез отчитането на нищо неподозиращи пациенти.

Схемата: над 100 души първо преминават профилактични прегледи през болница "Лозенец" по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор. След това болницата използва личните им данни, получени при профилактичните прегледи, за да ги отчете пред НЗОК като лекувани от "Емболия и тромбоза на долните крайници".

Стойността на пътеката е 3671 лв. и така от фиктивните болни болницата е източила около 400 хил. лв. от НЗОК.

След започналата проверка по случая болницата решава да върне част от парите. Болницата е върнала сумата обратно по сметка на РЗОК на 8 януари – два дни след подадения от "Алтернативата" сигнал и в деня на назначаване на проверката от НЗОК в болницата. Проверката е започнала реално на 11 януари и е завършила на 29 януари 2021г., става ясно от отговора на НЗОК до Бенатова. От болницата заявяват в официално писмо до РЗОК, че техен служител е допуснал техническата грешка, преди проверяващите да са стъпили в лечебното заведение.

Какъв тип е "техническата грешка" и как е допусната 65 пъти, от проверката не е изяснено.

Проверяващите са проверили 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. От тях, изплатени по клинична пътека "Емболия и тромбоза на долните крайници", има през ноември, като от болницата признават, че за 65 случая е допусната "техническа грешка" и връщат получените 238 667 лева.

Неясно защо проверяващите са събрали само 7 декларации от пациенти, които заявяват и писмено, че на датите отчетени като пациенти, са били само на профилактични прегледи.

За тези седем души проверяващите отбелязват, че съществуват документи, подписани от тяхно име в болницата. Кой ги е подписвал, евентуално ще установява прокуратурата.

Проверката установява още 38 случая, за които болницата е получила суми, без основание, в десет случая в историята на заболяването липсват изследвания, в друг случай не е спазен лечебният алгоритъм, а в 23 от проверените истории на заболяването, болницата е в нарушение на националния рамков договор. За тези констатирани нарушения, проверяващите са сметнали като надвзети 138 528. 40 лева. За тях директора на болницата проф. Любомир Спасов е получил протоколи. Какво следва от тези съобщения на контролния органи и дали ще се превърнат в наказателни постановления, в обобщението от проверката, не се съобщава.

Проверяващите от здравната каса са събрали само 5 писмени декларации от хора, които са отчетени като пациенти, но не са били такива. След края на проверката, са получени още две декларации. Те са на участвалите в репортажа на "Алтернативата" Боян Бакърджиев и Гергана Христова. И двамата разказаха в предаването, че са получили обаждане от служители на Здравната каса, пред които са заявили в телефонен разговор, че не са лежали в болница, а само са били на преглед. Обещано им е, че ще получат декларацията, която да попълнят, на електронната си поща, което не се е случило. Христова и Бакърджиев попълват анкетата след като настояват да го направят и отиват на място при проверяващите от НЗОК.

Защо проверяващите не са събрали писмени декларации от 65 души, отчетени като "техническа грешка", както и от останалите установени като записани, но нелекувани, не става ясно.

Предварителна проверка на Бенатова е показала, че хората, записани като пациенти, приети по спешност, са представители на поне 5 големи фирми. Всички те са заявили, че биха свидетелствали пред разследващ орган.

mediapool.bg