Кламер БГ - Новини: Боксьорът Мани Пакиао се кандидатира за президент на Филипините

Боксьорът Мани Пакиао се кандидатира за президент на Филипините

Свят

|
Пон, 20 Септ 2021г. 08:03ч.
Боксьорът Мани Пакиао се кандидатира за президент на Филипините

Мани Пакиао

Звездата на бокса Мани Пакиао обяви, че ще се кандидатира за президент на Филипините догодина, след като се обяви срещу корупцията в правителството и, по думите му, топлите отношения на държавния глава Родриго Дутерте с Китай, съобщи Ройтерс.

Пакиао прие номинацията от политическите си съюзници на национално събрание на ръководената от него фракция в управляващата Филипинска демократична партия - Силата на народа (PDP-Laban).

Това стана броени дни, след като съперничеща фракция номинира дългогодишния съветник на Дутерте - сенатор Кристофър "Бонг" Го, за свой кандидат за следващ държавен глава.

Същата фракция номинира Дутерте за кандидат за вицепрезидент - ход, който критиците нарекоха цинична маневра на Дутерте, за да остане на власт.

Го отклони номинацията, но разривът между фракциите на Пакиао и Дутерте се изостри.

Аз съм боец и винаги ще бъда боец на ринга и извън него, каза 42-годишният Пакиао, който е сенатор, в излъчвана наживо реч по време на партийната проява.

Приемам вашата номинация като кандидат за президент на Република Филипини, каза Пакиао.

Фракцията на Пакиао не е дала подкрепа за Дутерте като кандидат за вицепрезидент. По конституция Дутерте няма право да се кандидатира за втори 6-годишен мандат като президент.

Един от най-великите боксьори за всички времена и единственият човек, който има световни титли в 8 различни категории, Пакиао не каза нищо за 26-годишната си професионална кариера.

Въпреки популярността си, Пакиао изостава от събиращите най-голяма подкрепа в допитванията, в които неизменно начело е дъщерята на Дутерте.

През юли Пакиао беше свален като лидер на партията, седмици след като се обяви срещу позицията на Дутерте към Китай и начина му на борба с корупцията, но отстраняването му беше отхвърлено от неговата фракция.

Пакиао, който преди беше близък съюзник на Дутерте, беше заявил, че над 10 милиарда песо (200 милиона долара) помощ по време на пандемията, предназначена за бедни семейства, е изчезнала и добави, че това е само едно от разкритията в планираното от него разследване на корупцията.

Кръстоносният поход на Пакиао срещу корупцията се провежда, докато Сенатът започна разследване на предполагаемо надписване на цените на медицински доставки и оборудване, закупени в рамките на правителствената програма за борба с пандемията.

Дутерте предизвика Пакиао да назове кои са корумпираните правителствени служби, за да докаже, че не политиканства в навечерието на изборите.

Пакиао контрира като заплаши със затвор корумпирани правителствени служители и предупреди: "Времето ви изтича!".

mediapool.bg