Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков: Прокуратурата покри проверката срещу жената на Гешев

Бойко Рашков: Прокуратурата покри проверката срещу жената на Гешев

Интервюта

|
Съб, 14 Ян 2023г. 12:33ч.
Бойко Рашков: Прокуратурата покри проверката срещу жената на Гешев

Бойко Рашков: Прокуратурата покри проверката срещу жената на Гешев

"Аз съм напълно убеден, че нито ГЕРБ, нито ДПС ще подкрепят реформа в съдебната власт. Основания за този извод ми дава поведението на тези партии в годините назад. Тези две партии за нищо на света няма да дадат своя глас за промяна", казва в интервю за Mediapool бившият министър на вътрешните работи и днешен народен представител от ПП Бойко Рашков.

Г-н Рашков, защо е нужно народните представители да чакат главния прокурор Иван Гешев, за да се реши въпросът как той евентуално може да бъде подвеждан под наказателна отговорност?

Ние на практика изслушвахме заместниците на Гешев, които се държаха безобразно. Очаквахме едни обективни становища от представителите на съдебната власт, а те се държаха в парламента като някакъв щит на началника си. Това направи много лошо впечатление, защото става дума за опитни хора на много високи позиции. Никой не е застрашавал Гешев, нито е отправял някакви упреци към него. Въпросът беше да се вземе отношение по законопроектите, вие представяте ли си, един от заместниците на Гешев, казва се (Борислав) Сарафов, да каже, че законопроектът за промени в НПК на Министерския съвет е писан на коляно?! И това при положение, че този проект бе проверяван месеци наред от Венецианската комисия към Съвета на Европа, докато накрая тази идея бе реализирана? Предлага се назначаването на съдия, избран от Висшия съдебен съвет, който да може да разследва евентуално, ако има данни, че главният прокурор е извършил престъпление. Това не е нещо персонално. Нашите европейски партньори от години ни насочват, че не може да има недосегаеми хора в държавата.

Какво бихте питал Иван Гешев, когато дойде в правната комисия след седмица?

Има много конкретни въпроси, които трябва да му зададем. Особено на фона на изказването на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, който изказа култовата фраза, че българският главен прокурор Иван Гешев е заплаха за националната сигурност на България, а след това е заплаха и за НАТО. Подобно изказване аз не съм чел или чувал от нито един политик. В действителност с безделията на прокуратурата по отношения на някои взривове в нашата страна, които наподобяват взривовете в Чехия…

Имате предвид военните заводи и складовете за боеприпаси?

Да. Тези случаи много си приличат . Те се извършват по един и същи начин, както се казва в криминалистиката - modus operandi. Има сериозни основания за съмнения, че представители на руското разузнаване са посещавали нашата страна, както още Чехия и Великобритания. През това време има извършвани взривове, има и покушения. За всички тези факти разследванията отдавна трябваше да са приключили, защото тези действия биха могли да се окачествят и като терористични актове. Ако конгресмен Дейвидсън има предвид тези обстоятелства, аз бих се съгласил с него.

Разследващият журналист Христо Грозев казва, че руската агентура е внедрена буквално на всички нива на българската държава. Вие съгласен ли сте с това негово твърдение, предвид, че сте заемал много високи позиции?

Съгласен съм напълно, защото има и наказателни дела, които вървят за шпионска дейност на руските разузнавателни служби.

Вие очаквате ли ГЕРБ и ДПС да подкрепят предложенията за съдебна реформа?

Аз съм напълно убеден, че нито ГЕРБ, нито ДПС ще подкрепят реформа в съдебната власт. Основания за този извод ми дава поведението на тези партии в годините назад. Помним всички как ДПС характеризира Сотир Цацаров като национално богатство. Този човек, който всяка седмица ходеше на срещи в Министерския съвет с (премиера Бойко) Борисов, въпреки че бе главен прокурор, а след това излизаха фрапиращи изказвания на премиера, свързани с прокуратурата и МВР… Помните ли: "Тази седмица ще задържим еди кой си, има къщи за гости, които трябва да бъдат гушнати", цитирам, за съжаление, изразните средства на тогавашния министър-председател. Тези две партии за нищо на света няма да дадат своя глас за промяна.

България има да получава над 9 милиарда лева по Плана за възстановяване. Искате да кажете, че за тези партии запазването на статуквото в прокуратурата струва повече от тези 9 млрд.?

Аз съм почти напълно убеден в това. Тези партии няма да подкрепят сериозна промяна в прокуратурата, защото, може би, ако погледнем в някои направления в нашата страна, става дума за много повече пари.

Искате да кажете, че печалбата би била по-голяма от загубата на тези 9 млрд. лева?

Вероятно е така. Вземете предвид общоизвестните дела в нашата държава, които вървят твърде бавно – за строителството на магистрали, за ремонта на пътища, ремонтите на язовирите, където са изтекли 1.2 милиарда лева, от които 1 млрд. лева са дадени авансово на близки фирми до ГЕРБ. Не се строи магистрала, но и парите не са върнати. Има фирми, на които забравям точния брой, за които повечето хора знаят, че са близки до бившите управляващи ГЕРБ, на които са просто подарени едни огромни финансови ресурси. При разследване на МВР, докато бях вътрешен министър, се установи аванс от около 70 милиона лева, отпуснати на една строителна фирма, уж за изграждането на магистралата, тези пари са изнесени с чували, чанти, куфари, сакове от една банка през няколко дни през период от няколко месеца. Това бе почти напълно завършено като разследване, а моята информация е, че или този месец, или другия прокуратурата трябва да се произнесе дали ще го внесе в съда. Има и едно паралелно разследване, което се води в Националната следствена служба, по отношение на ръководни длъжностни лица или министри и зам.-министри към онзи момент, когато тези финансови ресурси са изтекли към тези близки до властта тогава фирми, това дело, както казва народът, му тупат топката. Националната следствена служба няма никакви данни да се насочва към неговото приключване, въпреки че то вече се разследва повече от година и половина. За мен е лесно обяснимо това, че там разследването не се движи бързо, защото, ако се придвижи бързо, обществото в един момент трябва да разбере има ли отговорни длъжности високопоставени лица от правителството на ГЕРБ за магистралите или няма. Публичен факт е изказването на регионалния министър отпреди една седмица. Арх. Шишков потвърди, без да прави разследване, че 1 милиард са дадени за строителство без строителни книжа, без разрешения. Държавата по времето на ГЕРБ си е позволила лукса да изгражда обекти без разрешение. Обикновените хора балкона не могат да си остъклят без разрешение. И защо са бързали толкова? Какво им е пречило за 12 години да построят "Хемус" законно?

Най-голямото дело от този период в прокуратурата обаче не е "Хемус". Най-голямото дело е срещу Васил Божков, с което самият Гешев нееднократно се е хвалил. Имате ли идея какво става с това дело? Как се разследваше, докато бяхте министър?

Прокуратурата сега мълчи, защото ако трябва да говори сега, тя трябва да отговори на няколко чисто правни въпроса. Защо своевременно не е потърсила съдействие от компетентните власти в държавата, където се намира Васил Божков? Защо трябва публично този въпрос да се постави пред цялата общественост, аз също съм задавал въпроси, за да вземе прокуратурата отношение толкова късно? Защо прокуратурата не образува своевременно досъдебно производство по твърденията на Божков, че е давал подкупи на Борисов, на Горанов и на неговата пиарка Арнаудова? На тези твърдения прокуратурата не обръщаше никакво внимание и се оправдаваше, че това било защитна теза на един обвиняем. И по този начин прокуратурата в нашата страна си къса дипломите за юристи, защото всеки обвиняем може да дава всякакви обяснения. Обясненията на един обвиняем могат да крият истината по едно дело и по такъв начин да се стигне по най-късия път до разкриването на едно престъпление. Представете си, че Божков твърди истина, че е давал милиони на тези лица, за да може да спаси бизнеса си. Когато вече е разбрал, че не може да спаси бизнеса си и е потърсил клиенти в Италия и в Чехия, като е видял, че това е невъзможно, той напусна България. Иначе до този момент, тъй като е бил в близки отношения до управляващите от ГЕРБ, той не се е чувствал застрашен. Той дори е получавал съдействие от парламентарната група на ГЕРБ и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, за да може да се приемат такива закони, които да го облагодетелстват, за да плаща по-малко налози на държавата. Това е било известно и на хазартната комисия, а тя пък като подчинена на министъра на финансите, трябвало е да знае и самият министър на финансите. И до момента няма никакво обяснение какво е правил Божков при министъра на финансите.

Кой министър на финансите?

Горанов. Никой не отрича, че са правени срещи с Божков.

Има ли доказателства за това?

Има, разбира се. Защо ръководни длъжности лица от ГЕРБ са се срещали към онзи момент с Божков? Включително Борисов, включително Горанов, включително Арнаудова. И по делото ги има тези факти, а и публично ние сме ги чували от Божков, когато отиде в чужбина. Какво ще се събере от тук нататък е друга тема, но прокуратурата не бърза да приключва тези дела, защото тя дори има интерес да не приключи това дело, защото не се знае какво ще каже Божков срещу Борисов и Горанов.

Искат да го държат изолиран в чужбина?

Разбира се. Това е най-удобната позиция за прокуратурата. Тя брани интересите на ГЕРБ.

Грешка ли бе арестът на Борисов, предвид решенията на съда, че действията на МВР са били незаконни?

Не, разбира се. Това, че едно лице е било задържано под стража, а след това съдът е обявил ареста му за незаконосъобразен, това изобщо не означава, че този човек е невинен. Това не означава, че при едно сериозно разследване не би могло да се докаже неговата виновност.

Очаквахте ли преди ареста прокуратурата да направи това, което тя в крайна сметка направи?

Разбира се. Аз бях абсолютно убеден, че прокуратурата няма да продължи това разследване срещу Борисов. Тя и затова не образуваше дела срещу него. Какво се получава в крайна сметка? В публичното пространство се появява един човек, който рискува и себе си (защото и този, който дава подкуп, и този, който получава подкуп по българския Наказателен кодекс подлежат на наказание). Такива случаи в следствената и съдебната практика са уникални. И нашата прокуратурата не се възползва от тази благоприятна за нея чисто правна ситуация, за да може да провери тези твърдения на Васил Божков. Тя не си мръдна пръста да провери, както забавя проверка на кюлчетата и пачките с евро в нощното шкафче. Може би мина една година, откакто аз получих материалите от Испания за къщата в Барселона с български превод, където е написано едно към едно, че испанската полиция е извършила проверка и се е натъкнала на факти, че бившият министър-председател на България е замесен в международна схема за пране на пари. Аз съм изпратил тези материали незабавно в прокуратурата.

Какво искаше да покаже МВР с ареста на Борисов при положение, че вие сте предполагал, че прокуратурата няма да поеме топката и че Борисов ще бъде пуснат на следващия ден?

Това се очакваше, разбира се, защото никой не вярва на българската прокуратура. Цялото общество не вярва на прокуратурата, която има изключително нисък рейтинг заради ръководството си. Това ръководство открито демонстрира, че е в преки връзки и много близки връзки с политическото ръководство на партия ГЕРБ. На практика, главният прокурор, както и Сотир Цацаров, бяха назначени с благословията на един и същи човек – това е ръководителят на политическа партия ГЕРБ. Ние всички помним записа от Банкя, където един бивш ръководител на градската прокуратура Кокиков казва: "Ти си го избра". Ставаше дума за Сотир Цацаров. Поради това ние не можем да имаме доверие на прокуратурата, че тя ще продължи едно разследване срещу Борисов, който е благодетелят на прокурорската глава. Това, което можехме да направим, ние сме го направили. А това, че след това арестите и на тримата са обявени за незаконосъобразни, аз веднага мога да ви върна лентата няколко години назад. Помните ли арестите и делото срещу Цонев, Сантиров и Попов. Само за това дело държавата плати близо половин милиона лева обезщетения. Ами да се върнем още по-назад. Вие помните ли, че в парламента бившият министър на вътрешните работи на Борисов четеше СРС-та за лекарите от Горна Оряховица от трибуната и се правеше на много важен, нарушавайки закона.

Но това не означава, че тези неща трябва да се повтарят…

Не виждам морала в този, който е вършил много повече такива случаи, да упреква друг, че го е задържал за едно денонощие. Аз разбирам тяхната политическа спойка. Естествено, че ще се защитават. Дори председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер се беше изказал по този въпрос. Аз съм говорил с много дипломати, които също се интересуваха по този въпрос. Но тъй като ме питате, че те са го правили и не може ние да го правим, разликата в тези случаи трябва да се знае. По онези случаи се провеждаха разследвания. Помните как разследващият прокурор казваше на Цонев да падне на колене като "абсолютен престъпник". Тогава имаше разследване, то приключи и лицата бяха оправдани. Тук по отношение на Борисов прокуратурата дори не позволи да се проведе разследване. Нека да дойде време, когато друг главен прокурор на мястото на Гешев би разровил всички факти, свързани с дейността на бившия министър-председател Борисов. И аз съм почти убеден, че всички факти, които бяха събирани капка по капка по делото на Главна дирекция "Национална полиция", ще има накрая друг резултат.

Когато прокуратура види, че има полицейска проверка, която би уязвила някой политически деец от ГЕРБ, тя незабавно я изземва. Вземете примера със съпругата на главния прокурор Гешев. Имаше данни, които се проверяваха от полицията по отношение на съпругата на Гешев.

Какви бяха тези данни?

Става дума за имоти, по които имаше оплакване на наследници на един човек. Тя е била във връзка с този човек, който е починал. И наследниците бяха пускали молби и жалби до полицията. Тази проверка, когато започна Гешев очевидно разпореди, защото иначе нямаше как да стане, специализираната прокуратура изиска преписката и нея вече я няма. Това бе миналата година. Гешев дори публично се възмущаваше, че някой е проверявал неговата съпруга. Неговата съпруга няма никакъв имунитет. Тя е обикновен български гражданин, който не ползва никакви привилегии. Това не попречи от спецпрокуратурата да изискат всички материали и те да потънат кой знае къде.

По същия начин беше ликвидирана документацията, или пък не й се даде гласност, във връзка с подслушването на протестиращите срещу тогавашния министър-председател Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Бяха подложени на специални разузнавателни средства стотици хора. Бяха направили така, че цели служби, които се занимават с борба с организираната престъпност, да минат на подчинение на Специализираната прокуратура във връзка с постоянното наблюдение на някои хора. Аз съм разговарял със служители от службата за проследяване, които са споделяли с мен, че до този момент подобно напрежение в тяхната работа никога не е имало. Тези хора продължават да работят в ДАТО. Всичко това беше направено под мотото, че някой е тръгнал на въоръжено въстание срещу властта. Може ли една съвременна прокуратура да проследява хиляди хора, че се занимават с терористична дейност, когато те мирно и с пълно основание протестират срещу главния прокурор. Подобно искане на оставка на главен прокурор никога не е имало. Това беше единственото.

Нелегалната миграция е голяма тема през последната година. Какво свършихте за реформата на Гранична полиция, докато бяхте вътрешен министър? В какво състояние заварихте системата, наследена от ГЕРБ? Как е възможно един автобус с нелегални имигранти да стигне чак до Бургас, където уби двама полицаи.

Факторите са няколко. Първият и най-определящ фактор е огромният мигрантски натиск. Аз имах среща миналата година с вътрешния министър на Турция Сюлейман Сойлу, на която той ми показа с карти, къде са разположени лагерите на мигрантите от няколко държави. Самата Турция има огромен проблем с мигрантския натиск, но голяма част от тях все пак успяват да влязат в Турция и има организации, които ги насочват към границата с България и да преминат на наша територия. Ние сме югоизточна граница на ЕС и сме длъжни да вземаме изключителни мерки за недопускане на мигранти на територията на съюза. Самата дейност по трафикиране на мигрантите е много високо платена в Турция и България. Има трафиканти не само от България, но имаме руснаци, имаме украинци, имаме хора и от други националности, които идват тук, за да изкарват много пари от това. На трето място: Българското оградно съоръжение не е за спиране на мигранти, а може да спре някой заек. И Гърция, и Турция, правят оградни съоръжения, които не могат да бъдат преминати с една ножица. Ние защо не сме направили солидно съоръжение срещу тези 350 милиона лева, аз не мога да ви кажа, защото по това време строители бяха пак от ГЕРБ и техните коалиционни партньори. Защо не направиха за тези пари солидна ограда, която да не спира само зайците. Организаторите на тези мигранти правят едновременни опити на 50 или 100 места да се премине границата. Там трябва да има през 100 метра граничар или да има техническо средство, което да сигнализира. Имаме липса на кадри за Гранична полиция и указания от ЕК да се увеличи броят на служителите. Правителството тогава прецени, че е по-добре да отделим средства за възнагражденията на хората, които бяха останали много назад. Това стана. Предстоеше да се обявяват конкурси за допълни бройки гранични полицаи. Ползваме и военни формирования, които обаче не стоят на границата, а във вътрешността. Те помагат за залавянето на мигрантите вътре в страната и за транспортирането им до съответните центрове.

Излязоха данни за нелегални депортации от България обратно към Турция.

Вероятно има и такива случаи, както има и случаи на превозване на мигранти от полицаи, което е възмутително. Някои полицаи загиват в битка с мигранти, а техни колеги превозват мигранти. Не мога да си представя бургаския случай, ако автобусът беше управляван от някой полицай, което, за съжаление, е напълно възможно. Това е въпрос и на морал. Не можем да отречем, че корупцията е пробила органите за обществен ред и сигурност. Това не мога да го оправдая, защото тази професия трябва да се упражнява от високоморални хора. Аз бях единственият вътрешен министър, който реализира плановете за уплътнява с повече полицаи населените места. Това се случи и в Годеч, и в Копривщица, а и в Резово по границата с Турция.

Какво поведение очаквате от МВР по време на следващите избори?

Аз малко съм разочарован от октомврийските избори, защото не бяха постигнати тези резултати, които ние постигнахме година преди това през ноември.

Но е било и по-зле.

Било е по-зле, когато вътрешните министри бяха от ГЕРБ. Тогава те са се опитвали да направят нещо от кумува срама, но не по отношение на самата партия ГЕРБ или на техните близки от ДПС. Да кажем, срещу партията на Божков, срещу партийката на Цветан Цветанов. Доказа се в живота, че купеният вот е овладяем. Познавачи твърдят, че в тези две изборни кампании през юли и октомври 2021 година, купеният вот е намалял с около 300 000 души. Това число точно съответства на броя депутати, с които намаля групата на ГЕРБ в парламента.

А сега какво да очакваме, защото изборите се задават.

Да, наистина, идват избори. Аз не очаквам борбата с криминалния вот да се подобрява, защото първият предвестник бе връщането на хартиената бюлетина. Това е основно средство за контролиране на вота в нашата страна.

Как е възможно да има такива персонажи като Георги Семерджиев и полицайката Симона?

За мен това е крайно неприемливо. Служителите на МВР очевидно са забравили, че има някои неписани правила. Не може току-така да се контактува с представители на криминалния контингент. Те са забравили, че нерегламентираните контакти са недопустими в МВР. Те водят точно до такива неща.

Преди месец сайтът Фрог написа за показанията на таен свидетел, регистриран под №478 по досъдебно производство №13/2017 по описа на ГДБОП. В неговите показания се говори за корупция и се споменава името на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов. Вие знаете ли за тези показания и какво е станало с тях?

Мина доста време, но си спомням, че бях информиран за подобни факти, свързани с бившия министър Маринов. Детайли не мога да кажа, защото просто не ги знам. Знам обаче това, което написа Фрог и тогава върнах малко назад лентата и си спомних. Като министър помня, че такава информация се движеше в министерството, стигна и до мен.

Дойде ли време да оповестите магистратите със сметки и имоти в чужбина?

Още малко. Трябва да видя кога изтича петгодишният срок (за декласифициране на информацията – б.р.)

mediapool.bg