Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов носи три подаръка на папата

Бойко Борисов носи три подаръка на папата

България

|
Четв, 24 Май 2018г. 17:11ч.
Бойко Борисов носи три подаръка на папата

Три подаръка носи премиерът Бойко Борисов на папа Франциск – копие на четвероевангелието на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко.

Четвероевангелието е изработено през 1355 г., но след падането на Великотърновското кралство то отива в един молдовски княз. Князът обаче посещава Света гора и го подарява на манастира “Св. Павел”, обясни Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията, цитиран от бТВ.

Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред неговата пещера в Рила, където се отдава на аскетичен живот. Маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим.

Българският премиер ще има аудиенция в петък при главата на Римокатолическата църква.

В четвъртък за първи път официалните делегации на България и Македония, водени от премиерите на двете страни, се поклониха заедно на гроба на свети Кирил в Рим. Бойко Борисов и Зоран Заев посетиха заедно и базиликата “Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги.

"Да празнуваме заедно, вместо да се караме", с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Зоран Заев при пристигането в базиликата.

mediapool.bg