Кламер БГ - Новини: Борисов поиска НСО да свали охраната на Доган и Пеевски, те се отказаха сами

Борисов поиска НСО да свали охраната на Доган и Пеевски, те се отказаха сами

България

|
Съб, 11 Юли 2020г. 20:43ч.
Борисов поиска НСО да свали охраната на Доган и Пеевски, те се отказаха сами

Премиерът Бойко Борисов поиска незабавно да бъде свалена охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен Делян Пеевски, а малко по-късно в събота от ДПС съобщиха, че Доган и Пеевски сами се отказват от държавната охрана.

Премиерът поиска изпълняващият длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО) да свика незабавно комисията, която преценява кой да има държавна охрана. В нея участват шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

"Освен това премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват "за" свалянето на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Малко по-късно от ДПС казаха, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски се отказват от охраната си от НСО. Причината - "вече нямат доверие на принципала на службата". Той, според тях, през последните дни е допуснал нейното политизиране и използване за политически провокации.

Междувременно и вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че охраната на Пеевски и Доган ще бъде свалена.

Очаква се комисията още тази вечер да се събере.

През седмицата премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев взаимно се обвиняваха кой е отговорен за охраната на Доган и Пеевски като и двамата твърдяха, че това не е в техните правомощия.

В крайна сметка Радев настоя и свали допълнителната охрана и спрения достъп до парка "Росенец", а Борисов показа днес че при желание може да бъде свалена и личната им охрана.

След като държавни гардове изблъскаха във вторник съпредседателя на "Демократична България" и съпартиеца му Иво Мирчев, които опитаха да стигнат до плажа в база "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, президентът Румен Радев отново поиска да бъде свалена охраната на почетния председател на ДПС и Делян Пеевски.

Държавния глава каза, че е повдигнал въпроса още през декември, но изпълнителната власт е преценила охраната да остане.

В петък премиерът Бойко Борисов обясни, че "Пеевски е бил заплашен от покушение със снайпер и затова НСО го охранява".

Сега обаче иска охраната да бъде свалена.

Решенията се взимат от комисията на база информацията за заплахи, която събират МВР и специалните служби.

В петък президентът Румен Радев поиска и получи оставката на шефа на НСО ген. Красимир Станчев заради искането на службата за засилена охрана на парка "Росенец" и отрязването на достъпа до т.нар. морски сарай на Доган.

mediapool.bg