Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов: Европа на две скорости може да счупи ЕС

Бойко Борисов: Европа на две скорости може да счупи ЕС

България

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 15:25ч.
Бойко Борисов: Европа на две скорости може да счупи ЕС

Най-големите предизвикателства пред ЕС са Брекзит и Европа на две скорости, каза премиерът Бойко Борисов пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки.

"Най-големите предизвикателства пред ЕС са Брекзит и Европа на две скорости. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили", посочи Борисов.

Той добави, че преговарящият от името на Европейския съюз за излизането на Великобритания от ЕС е свършил страшно много работа, но все още има "няколко ключови ясноти, които трябва да се решат".

Борисов за пореден път повдигна темата за двойния стандарт към България и Румъния, които въпреки че са изпълнили техническите условия за членство в Шенгенското пространство, вече години не се предвижват към него.

"Всички европейски институции и държавни лидери казаха, че по въздух сме готови да влезем още сега, но все още нищо не се е случило", коментира той.

"Преди четири години предупредих какво ще стане яко не се вземат незабавни мерки за външните граници. България взе мерки, други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза", добави той.

ЕНП няма да постигне успехи без дисциплина

На конгреса ЕНП избра германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за Европарламент през 2019 година.

Малко преди избора Борисов коментира, че който и да е кандидатът на партията, той няма да постигне успех, ако не се справят добре националните партии.

"Дисциплината е най-важното нещо в една организация. Заради това сме толкова уязвими напоследък. При тази дисциплина, няма как да са добри резултатите на партиите", каза Борисов.

По думите му на предстоящите европейски избори политическите опоненти на ЕНП ще задават много въпроси, като на някои от тях ЕНП все още няма отговор.

Той показа, че не приема и поведението на делегатите по време на конгреса, които не са изслушали дори Мишел Барние.

Проблеми с ЕНП на Балканите

"В този ред на мисли бих искал да кажа, че договорът със Скопие никак не беше лесен за подписване от България, но дадохме пример със Заев как една партия от ЕНП и друга социалдемократи могат да постигнат това. Направихме го, защото считаме, че европейската перспектива за Македония за ЕС и НАТО минават през този договор. Какво се получи? Социалдемократите в Македония искат да отидат в ЕС и НАТО, крайната левица в Гърция иска съседът й Македония също да отиде там, нашите сестрински партии в Македония и Гърция не го искат“, коментира българският премиер.

"Да си зададем елементарен въпрос – има ли дисциплина в ЕНП, или няма? И като се събираме, взимаме решения и даваме перспектива, извикахме ли нашите колеги в Гърция и Македония – вие къде искате да видите вашата държава?“, посочи той.

mediapool.bg