Кламер БГ - Новини: Божков отказал "поддръжка" на Манолова, Б.Б. му благодарил

Божков отказал "поддръжка" на Манолова, Б.Б. му благодарил

България

|
Ср, 10 Юни 2020г. 13:15ч.
Божков отказал "поддръжка" на Манолова, Б.Б. му благодарил

Хазартният бос Васил Божков, който има 18 обвинения и се укрива в Дубай, е отказал подкрепа на бившия омбудсман Мая Манолова за местните избори миналата година. Това се разбира от поредната му публикация във "Фейсбук". Божков публикува "за настроение" скрийншот от кореспонденция между него и "B B", който, по думите му, е премиерът Бойко Борисов.

На 10 септември 2019 година Божков е написал: "Мая Манолова идва за поддръжка. Отказал съм ѝ". Няколко часа по-късно е получил лаконичен отговор: "Blagodaria".

Само няколко дни преди този разговор Манолова официално обяви, че ще се кандидатира за кмет на София. На 3 септември тя подаде оставка като омбудсман. Манолова беше основният конкурент на Йорданка Фандъкова за кметския пост, която в крайна спечели нов мандат

на балотаж с 49.98%. За Манолова гласуваха 45.13%.

Миналата седмица лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал предизборната кампанията на Мая Манолова за кмет на София. Тогава бившият омбудсман заяви, че ще го съди. "В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но е и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова", каза тогава тя.

"Политическите обвързаности са паяжина. Политиците са неспособни, не желаят и не могат да решат проблемите на България. Едни и същи лица се възпроизвеждат и си сменят местата. Като управление или опозиция. Времето им изтече", написа още Божков в сряда.

По-рано тази седмица той обяви, че влиза в политиката, а преди това пусна анкета, в която пита дали хората биха го подкрепили. В четвъртък пък щял да предложи "идеи за нов политически проект".

От публикувания в сряда разговор се вижда, че преди съобщението за Манолова "B B" и Божков са обсъждали двама юноши на "Левски". Това са Илия Димитров и Атанас Кабов. Имената им са изпратени на Божков от "B B"и са изписани на кирилица. Димитров и Кабов в момента са преотстъпени на "Витоша" Бистрица, където Борисов играе за ветераните.

Борисов за СМС-ите, телефончето и кирилицата

В началото на правителственото заседание премиерът реши да отговори на изнесеното от Божков, но без да споменава името на хазартния бос. В обяснението си той се хвана точно за написаните на кирилица имена:

"Тези, които ме познават, знаят моето телефонче. То е 10-годишно и на него няма кирилица. И ако някой в България каже, че получил СМС от мен на кирилица... Просто аз друг телефон не съм пипал, освен този и той стои при охраната. Единствен е, на други не мога да работя. Както една навремето беше казала, че по "Вайбър" съм я набирал. Аз тогава не знаех и "Вайбър" какво е, моят телефон няма такива функции. Ако някой каже, че на кирилица съм му пратил СМС - няма как да се случи от това апаратче. А аз друго нямам. Така. С това се забавляваме".

Мая Манолова също реагира на публикуваното от Божков.Тя не отрече да е търсила подкрепа от хазартния бос, а вместо това обяви, че "най-щедрото предложение да не участвам в изборите беше направено от самия Борисов".

"Той ме попита: "Предложиха ли ти всичко“, да предложиха ми всичко и аз го отказах", каза тя.

"Това, което отсъства от тази кореспонденция, е преди кампанията, а и по време на кампанията Борисов ми изпращаше много хора, сенчет бизнес, представители на ъндърграунда, да ме спират, да не учатвам в изборите, да ме заплашват, да ми предлагат какво ли не", добави Манолова.

Европейско разследване

В сряда Васил Божков обяви и желанието си да провокира европейско разследване на неговия случай. Той каза, че е предал сигнала си за "рекет, злоупотреба с власт и изнудване" до Европейската комисия.

Същия сигнал бе предаден през миналата седмица и до българската прокуратура. В него Божков казва, че е предал 30 милиона евро на Борисов и Владислав Горанов. Издирваният бизнесмен допълва, че е готов да свидетелства пред държавното обвинение, като извади всички необходими доказаелства.

"Ще продължа да търся справедливост и обективност и чрез правните комисии към ЕС, отговарящи за подобен род проблеми. Сигналът ми е подаден и до департамент Legal services към Европейската комисия. В техните правомощия е да назначат трима независими прокурора за независимо разследване", казва Божков.

Той обяснява, че ще предоставя доказателствата, записите и свидетелските показания по този случай на компетентните институции. "Така ще предотвратя натиск и изчезване на свидетели, заличаване на следите и унищожаване на доказателствата", обяснява хазартният бос.

Европейската прокуратура има възможност да разследва единствено престъпления с пари от бюджета на ЕС.

mediapool.bg