Кламер БГ - Новини: Закон ще осветява "икономическите кръгове около ДС", захранвани с обществени поръчки

Закон ще осветява "икономическите кръгове около ДС", захранвани с обществени поръчки

България

|
Ср, 22 Юни 2022г. 15:49ч.
Закон ще осветява "икономическите кръгове около ДС", захранвани с обществени поръчки

Божидар Божанов, Сн. БГНЕС

Законопроект, който да осветлява "икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки", е написал министърът на електронното управление Божидар Божанов (Демократична България). Текстът изрично предвижда всяка година да се предоставя информация на обществото дали големи обществени поръчки са взети от фирми, собственост на лица, свързани с бившата Държавна сигурност. Промените са част от прокета за изменение на Закон за обществените поръчки(ЗОП), публикуван в правителствения портал strategy.bg.

Те предвиждат също така публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на ЗОП като инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги и др.

Търговете за над 500 000 лв. с проверка за ДС

Готвеният проект предлага да се разкрива принадлежност към Държавна сигурност за лица, които са в органите на управление или имат значителна собственост във фирми, които са спечелили обществени поръчки за над половин милион лв. всяка година, посочи във фейсбук министър Божанов. Това ще обхваща и фирмите, участващи в търговете като консорциуми или подизпълнители.

Министърът прави уточнението, че досега комисията по досиетата разкриваше принадлежност само на лицата, които заемат публични длъжности.

"Сега осветяваме и икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки", каза Божанов.

Най-вероятно това предложение ще се натъкне на остра съпротива от страна на БСП, която е коалиционен партньор в управлението.

Наред с това проектът изисква публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на ЗОП, вкл. инхаус възлагането, чрез което, например се случи строителството на пътища и магистрали при управлението на Бойко Борисов. И реално държавната компания "Автомагистрали" преоотдаде на частни фирми да строят пътища без търг и конкурс.

Проектът се стреми да въведе ред при публикуване на информацията за поръчките, която да позволява независим анализ на обществените поръчки. Причината - от 2019 г. при възлагането на обществени поръчки се използва централизирана е- платформа – Централизирана автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП). Оказва се обаче, че при нея липсва задължение за съхраняване и публикуване на данни в структуриран вид, което да позволи тяхната повторна обработка и използване на множество заинтересовани страни.

"Този пропуск силно ограничава положителните ефекти от публикуваната информация и стеснява нейната приложимост", пише още в мотивите на законопроекта.

Именно затова с промените се залага "съхранение и публикуване в структуриран, отворен и стандартен формат на данните за поръчките - ценови предложения, броя на допуснатите оферти, стойност при сключване, стойност при измемение, прогнозна стойност и други данни, които да позволят независими анализи на обществените поръчки". От самия проект се разбира, че става въпрос за стандарта Open Contracting Data Standard, който се използва в Канада, Великобритания, Румъния, Украйна и др.

Създава се и задължение при обществените поръчки да се прилагат шаблони за техническо и ценово предложение с оглед максимално детайлно описание на предложенията.

Специално за поръчки за електронно управление и информационни и комуникационни технологии се предвижда задължително обществено обсъждане на техническите спецификации, за да може всички съмнение за "заключени" процедури да се изчистват преди обявяване. Наред с това възложителите трябва да приложат и направените пазарни проучвания и доклад, на база на който са достигнали до необходимостта от възлагане с цел максимална прозрачност.

mediapool.bg