Кламер БГ - Новини: Бобоков е обвиняем заради copy/paste новинарска сводка на военното разузнаване

Бобоков е обвиняем заради copy/paste новинарска сводка на военното разузнаване

България

|
Пет, 10 Юли 2020г. 20:05ч.
Бобоков е обвиняем заради copy/paste новинарска сводка на военното разузнаване

Бизнесменът Пламен Бобоков е с повдигнати обвинения, защото е получавал от президентския секретар Пламен Узунов новини за обстановката в Либия. Става дума за изцяло публична информация, която може да бъде открита във всяка българска новинарска медия с напълно свободен достъп. Кратките компилирани новини, каквото представляват получаваните от Бобоков съобщения, обаче вероятно са взети от специалната сводка на служба "Военна информация". А тя формално може да е секретна.

Затова и прокурорите са написали в постановлението, че била застрашена националната сигурност чрез разкриване на "оперативния интерес на специална разузнавателна служба – "Военна информация". Очевидно "оперативният интерес" е бил задоволяван изключително чрез copy/paste на общодостъпни информации.

В цялата комуникация с новини прокуратурата вижда престъпен сговор, в който участват Бобоков и Узунов. Според разследващите двамата са се договорили да вършат длъжностни и корупционни престъпления. В комуникацията има включително и прессъобщения за предстоящи посещения на президента Румен Радев.

Преди дни Бобоков бе арестуван за трети път в рамките на месец. Сега е освободен срещу 1 млн. лв. гаранция. Бизнесменът вече плати същата сума, но по друго дело. За Пламен Узунов определената гаранция е 20 хиляди лева. На двамата е наложена забрана да напускат страната.

Обстановката в Либия е напрегната

От 8 май до 28 август миналата година Узунов е изпратил на Бобоков общио 21 съобщения за обстановката в Либия. В тях се говори предимно за въоръжени сблъсъци между Либийската национална армия под ръководството на маршал Халифа Хафтар и международно признатото правителство на Фейез Сараж. Изпращани са също новини и за Украйна. В част от тях са цитирани "секретни" източници като "Ройтерс" и "Асошейтед прес".

Текстовете на други новини пък могат да бъдат открити при елементарно търсене из български сайтове. На 3 юли миналата година например Бобоков получава от Узунов съобщение за най-малко 40 убити и 80 ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи. Същата информация е публикувана и във в. "24 часа" като за неин източник е посочена БТА.

Десетина дни по-рано Бобоков получава друго съобщение за обстановката в Либия. То е за завземането на близкия до Триполи град Гарян от правителствените сили. Същата информация може да се види публикувана тук. Неин източник е агенция "Ройтерс".

Въпреки че сводката на военното разузнаване е на практика копи/пейст от новинарски сайтове, прокуратурата я смята за секретна. В постановлението си наблюдаващите прокурори твърдят, че Узунов е разкрил информация, станала му известна в кръга на служебните му задължения. А пък Бобоков получавал своевременно информация за обстановката в Либия, която му била необходима за "вземането на решения, свързани с икономическите му интереси".

Търговия с влияние ли?

Обвинението за информационния бюлетин бледнее пред дадената от прокуратурата заявка, че Бобоков и Узунов ще бъдат обвинени за търговия с влияние. Седмици наред вече държавното обвинение пуска на порции чатове между двамата, в които се обсъждат различни теми. От тях стана ясно, че Узунов е изпратил на бизнесмена решение на Върховния административен съд по казуса с либийския танкер "Бадр" преди то да бъде официално публикувано. Двамата са си говорили и за назначения на посланици и за помилвания. Бобоков показа свой чат и с премиера, а веднага след това прокуратурата публикува разговор с президента.

Това е второто обвинение на Бобоков. Той бе привлечен към отговорност за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, други двама бизнесмени и ексшефа на плевенската РИОСВ Габриел Савов. Според прокуратурата чрез схема, ръководена от Живков, отпадъците на завода за акумулатори на Бобокови – "Монбат" – са били изхвърляни на различни места в страната и не са били обезвреждани.

mediapool.bg