Кламер БГ - Новини: Блинкън призова Лавров да избере дипломацията за Украйна

Блинкън призова Лавров да избере дипломацията за Украйна

Свят

|
Четв, 02 Дек 2021г. 16:14ч.
Блинкън призова Лавров да избере дипломацията за Украйна

Антъни Блинкън и Сергей Лавров по време на днешната им среща в Стокхолм, Сн. ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в четвъртък с руския външен министър Сергей Лавров, за да го предупреди лично за "сериозните последствия", които очакват Русия, ако атакува Украйна, и да го призове да търси дипломатически изход от кризата, предаде Ройтерс.

Блинкън отправи това предупреждение към Лавров на среща в Стокхолм ден след като обяви, че Вашингтон е готов да действа решително, включително чрез въвеждане на строги санкции, в случай на руска атака.

"Дълбоко сме обезпокоени от плановете на Русия за нова агресия срещу Украйна", каза Блинкън пред журналисти в присъствието на руския си колега Лавров, повтаряйки обвиненията си от вчера, когато за първи път спомена за "доказателства" за подготовка за инвазия, посочва Франс прес.

"Най-добрият начин за решаване на кризата е дипломацията и това очаквам да обсъдим със Сергей (Лавров)", каза Блинкън пред журналисти преди началото на срещата си с Лавров.

Американският държавен секретар заяви, че както Русия, така и Украйна трябва да спазват задълженията си съгласно Минските споразумения от 2015 г., насочени към спиране на конфликта между проруските сепаратисти и силите на Киев в Източна Украйна.

Вашингтон изразява готовност да улесни този процес, каза Блинкън, но добави, че "ако Русия реши да избере конфронтацията, за нея ще има сериозни последствия".

Лавров каза пред журналисти, че Москва е готова за диалог с Киев. "Както е заявявал президентът (Владимир) Путин, ние не желаем никакви конфликти", каза руският първи дипломат.

Блинкън: САЩ и НАТО напълно подкрепят Украйна

Съюзниците от НАТО са "непоколебимо ангажирани" да подкрепят суверенитета на Украйна, заяви по-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Блинкън проведе разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, в който отново изрази тревогата на САЩ от струпването на руски войски до украинската граница, довело до заплахи за нови западни санкции срещу Москва.

Кулеба написа в Туитър, че Украйна, която се стреми към по-тесни връзки с НАТО, работи със западните страни по "цялостен пакет за възпиране, включително строги икономически санкции", с цел да бъде спряна евентуална руска агресия.

"Непоколебимият ангажимент на САЩ към териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна . . . това е възглед, поддържан не само от САЩ, но и от всички наши съюзници в НАТО", каза Блинкън на Кулеба по време на разговора им. "Това много, много ясно се вижда в разговорите, проведени от нас през последните дни", добави той.

Русия смята да обяви предложения за договор за сигурност

Руският външен министър Сергей Лавров пък каза по-рано в четвъртък, че Русия скоро ще представи предложения за нов договор за сигурност в Европа, с който Москва се надява да спре по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, предаде Ройтерс.

Лавров заяви, че според него Европа се връща към кошмара на военното противопоставяне. Той изрази надежда, че руските предложения за нов договор за сигурност в Европа ще бъдат внимателно разгледани.

"Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се руши, НАТО отказва конструктивно да проучи нашите предложения за успокояване на напрежението и избягване на опасни инциденти", каза Лавров на провежданата в Стокхолм среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Напротив, военната инфраструктура на алианса все повече се приближава към границите на Русия. Връща се кошмарният сценарий на военната конфронтация", заяви той.

По думите му Русия не може да приеме появата на нови военни заплахи до своите граници.

Според него западните оръжейни доставки за Украйна я насърчават да мисли, че може да реши със сила териториалните си проблеми. Русия се страхува, че в Европа могат да се появят американски ракети със среден обсег, каза той.

mediapool.bg