Кламер БГ - Новини: Близък до Пеевски кадър на ДС номиниран за зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС

Близък до Пеевски кадър на ДС номиниран за зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС

България

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 10:01ч.
Близък до Пеевски кадър на ДС номиниран за зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС

Дългогодишен кадър на бившата Държавна сигурност (ДС) и МВР, известен със завидната си кариера в сферата на енергетиката, е предложен лично от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Става въпрос за щатния служител на Второ главно управление на ДС, продължил след това кариерата си в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) – Илко Желязков.

Освен като бивш разузнавач и инспектор, занимаващ се с "оперативна дейност", както е посочено в автобиографията му, Желязков има впечатляващ успех по върховете на българската енергетика. Прави впечатление, че той буквално е изстрелян от едната система в другата.

Кандидатът на ДПС работи в ДС от 1981 г. до нейното разформироване, след което преминава последователно в НСС и ДАНС, за да се озове през 2007 г. в ново амплоа, като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв, където работи и до днес.

Случайно или не, по това време държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите и настоящ депутат от ДПС и медиен магнат – Делян Пеевски. Още в началото на първия премиерски мандат на Бойко Борисов през 2009 г. Желязков е трудоустроен като председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", където е несменяем чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – между април 2012 и април 2013 г., както и в периода между юни 2013 и август 2014 г.

Така Илко Желязков може да се похвали, че след кариерата си в тайните служби успешно се подвизава като високопоставен енергиен специалист по време на трите правителства на Борисов, управленския мандат на Пламен Орешарски и трите последователни служебни кабинета на Марин Райков, Георги Близнашки и Огнян Герджиков.

За връзката между Желязков и Пеевски свидетелстват множество неофициални източници, като през годините той си спечелва и медийното прозвище "лейтенанта на Пеевски". Фактът, че въпросният кадър на ДПС е лична номинация на Мустафа Карадайъ, дава да се разбере, че чрез нея ще бъде направен опит за пълното овладяване на Бюрото за контрол на СРС-тата от Пеевски, коментираха източници на Mediapool, свързани с институцията.

Впрочем, за подобен сценарий предупреждава от повече от година нееднократно настоящият ръководител на контролния орган Бойко Рашков, който влезе в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров покрай отстраняването на зам.-шефа на Бюрото Георги Гатев.

Любопитен момент от сагата около уволнението на известния адвокат бе фактът, че въпреки че бе назначен там от квотата на ДПС, той не получи подкрепата на нито един депутат на движението, докато траеше процедурата по отстраняването му, гласувано накрая с пълно единодушие от 111 народни представители.

Показателно в поведението на парламента по случая бе явното му нежелание изобщо да се занимава с многобройните твърдения на Бойко Рашков, че атаката на прокуратурата и ДАНС срещу Гатев всъщност цели блокиране на контрола над СРС-тата. Това, на практика, стана факт с уволнението на зам.-председателя на Бюрото, тъй като от четиримата останали негови членове, двама бяха представители на управляващата коалиция и можеха да бламират всяко решение на иначе уж независимия по закон колективен орган. В този формат той работи и до момента.

Интересно е, че именно въпросните двама действащи представители на управляващите в Бюрото – Огнян Атанасов (излъчен от ГЕРБ) и Огнян Стоичков ("Атака"), са предложени за нови мандати като членове, отново от същите партии. Под предложението за Атанасов са се подписали Цветан Цветанов, Димитър Лазаров, Делян Добрев, Валентин Николов и Анна Александрова от ГЕРБ, а под това за Стоичков – лично Волен Сидеров. Останалите номинирани са сегашният председател Бойко Рашков (от Филип Попов и Славчо Велков, БСП), другият действащ член на Бюрото Илия Ганев (от Филип Попов) и Пламен Колев (предложен от "Воля").

Друг важен момент в раздаването на картите за следващия състав на Бюрото е, че единственият декларирал желание да бъде негов председател е неизвестният кандидат на "Воля". Случайно или не, тези номинации стават факт на фона на неколкократните заплахи на партията на Веселин Марешки да бойкотира кворума. Нещо, което така и не се случи.

Предвид обстоятелството, че Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства се състои от председател, един заместник и трима редови членове, очевидно е, че от шестимата номинирани ще отпадне един. Не е особено трудно да се предположи кой ще той, като се има предвид конфликта на Рашков с Цацаров, в който управляващите застанаха категорично на страната на главния прокурор. Никой от управляващите не реагира и на данните, че ДАНС отказва да бъде контролирана от Бюрото. Факт, който бе посочен дори в последния официален годишен доклад на органа, ръководен от Рашков.

mediapool.bg