Кламер БГ - Новини: Близък до Кремъл анализатор: Борисов е убиец на руски енергийни проекти

Близък до Кремъл анализатор: Борисов е убиец на руски енергийни проекти

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 09:17ч.
Близък до Кремъл анализатор: Борисов е убиец на руски енергийни проекти

Българският премиер Бойко Борисов се доказа не просто като противник, но и целеустремен и последователен ликвидатор, килър - ако искате - на всички съвместни българско-руски проекти в областта на енергетиката. Не говорим за културно сътрудничество, макар че и там Борисов оставя след себе си изпепелена земя. Така че каквито и да е изявления и инициативи на този човек трябва да се приемат с голяма предпазливост". Това казва встатия от понеделник в московския в."Независимая газета" Никита Бондарев, представен като "кандидат на историческите науки, доцент в РГГУ*",преведена и публикувана от сайта “Дневник“.

В периода 2009-2017 г. Бондарев ръководи Центъра за балкански изследвания в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). По това време са ипосещенията му в България като гост на традиионния събор на българските русофили. Институтът, който е част от Администрацията на президента на Русия, стана известен в България най-вече заради активността на предишния си ръководител Леонид Решетников.

Изключително враждебната към Борисов и България статияе със заглавие "Кой е виновен за провала на "Южен поток". Тя е отговор на публикация в "Независимая газета" на Сергей Правосудов. Той е представен като директор (от 2006 г.) на Института за национална енергетика. Всъщност Правосудов е главен редактор на корпоративното списание на "Газпром" и в статията си остро напада управляващите в Сърбия, че са лицемерни в демонстрирането на близост с Русия, слугуват на Запада и само протакат реализирането на отсечката за "Турски поток".

От двете статии на страниците на едно и също издание се създава впечатление, че има спор между външното разузнаване на Русия и корпорация "Газпром"по повод енергийните проекти на страната.

"Опитът ми от работата със сърбите ми позволява да направя следната прогноза- те постоянно ще разказват за трудностите при строителството на продължението на "Турски поток" и ще се опитат да измъкнат от "Газпром" и Русия максимално пари "за ускоряването на този процес". Същевременно ще просят пари и от своите ментори от САЩ, Великобритания и други страни за това, че задържат строителството. Така е невъзможно да се каже кога ще стигне газ от "Турски поток" до Унгария. Може да се окаже, че Унгария и Сърбия ще е по-просто да бъдат снабдявани с газ през "Северен поток 2", пише Правосудов.

Известен като изследовател предимно на Сърбия и Югославия и ролята на отношенията между Белград и Москва, Никита Бондарев се опитва да успокои "сръбските другари" .

"Единственото, което спира Сърбия от по-активно сътрудничество с Русия в сферата на енергетиката е географската ѝ отдалеченост и отсъствие на обща граница с Русия или Турция. Стане ли дума за "Южен поток" или "Турски поток", Сърбия се оказва зависима от съседите си и преди всичко от България. Но това не е вина, а беда за Сърбия", отговаря Никита Бондарев. Той защитава президента Александър Вучич и отхвърля внушенията, че "сърбите не са ни братушки".

Виновникът Борисов

Според Бондарев за провала на строителството на "Южен поток" има конкретен виновник и няма нужда да той да бъде търсен в Сърбия.

“Никой не е допринесъл повече за колапса на "Южен поток" от българския министър-председател Бойко Борисов. Заради неговото старание България не реализира с Русия още два съвместни енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас-Александруполис, известни в експертните среди като "големият енергиен шлем", пише Бондарев.

Авторът припомня как "първото, което(Борисов) направи, когато дойде на власт на 10 юли 2009 г." бе да прекрати преговорите и проектите с Русия, включително участие на Българския енергиен холдинг в строителство на ТЕЦ в Скопие". Изминаха 10 години и "тези проекти или са зачеркнати, или остават замразени, а бъдещето на новите е мъгляво".

Според Бондарев още на срещата на Борисов с Владимир Путин в Гданск на 1 септември 2009 г. след твърдата реакция на президента българският премиер видимо е преминал "от протоколна и дипломатическа усмивка към изненада, обърканост и, като че ли, уплах".

В последвалите години Бойко Борисов продължил да блокира руските проекти и след двугодишна пауза на правителството на Пламен Орешарски се е върнал на власт през ноември 2014 г. В самото начало на декември същата година Путинобяви от Анкара, че ликвидира "Южен поток" и започва да строи "Турски поток".

"Изключително важно е, че това стана в момент, когато току що бе извършена смяната на правителствата и новият кабинет в София още не беше заработил. Иначе казано, самият факт на завръщането на Борисов на власт бе достатъчен за руската страна, за да сложи кръст на "Южен поток", пише авторът.

Той прави връзка с изявление на Борисов от 12 октомври 2015 г. пред Американската търговско-промишлена палата в България: "Спряхме три големи руски проекта. Спряхме летящите за Сирия руски самолети. И това ако не е партньорство, тогава какво?".

"Египетски мрак" на Балканите

"Това изявление бе напълно предсказуемо, но е трудно да се подцени истинскското значение на тази фраза - вероятно искрена и без специална подготовка - за политическата кариера на Борисов и бъдещето на руските енергийни проекти на Балканите. На фона на това сензационно изявление България навлезе в период на неминуема и неизбежна енергийна криза, свързана с постепенното изключване на изчерпалите се реактори на АЕЦ "Козлодуй" и отсъствието на адекватна замяна на мощностите им. (...) Сега Борисов просто няма никакъв изход - без руския газ Балканите ще бъдат покрити с екипетски мрак, единственият способ да го получи е да се включи в "Турски поток", казва Бондарев.

Редакцията на "Независимая газета" прави допълнение към текста на Бондарев с цитирането настатия от списание “Форин полиси“ от 17 април. В нея се предупреждава, че "Москва поставя основите на значително и дългосрочно присъствие в Близкия изток като придобива тръбопроводи и права за добив в Турция, Ирак, Ливан и Сирия за изграждане на сухоземен мост към Европа. Така Русия ще бетонира ролята си на основен газов доставчик и ще разшири влиянието си в Близкия изток, носейки сериозни рискове за интересите на САЩ и Европа."

Авторите смятат, че продължението на "Турски поток" ще е през Гърция, а не през България, но факторът в новата мрежа, която е планирано да мине през Иракски Кюрдистан към преносната инфраструктура на Турция, вече няма да е "Газпром", а "Роснефт". От "Независимая газета" не са съвсем съгласни: "Този газопровод ще може да задоволи около 6% от годишните нужди на Европа, а това прави българското направление решаващо при избора накъде да продължи "Турски поток".

*Бележка “Дневник“ - РГГУ е основан през 1991 г на базата на Московския държавен историко-архивен институт. Това е структура, която традиционно е свързана с външното министерство в Москва, алтернатива е на МГИМО в обучаването на дипломати, а прекият ръководител на Бондарев - проф. Олга Павленко, е свърана с МГИМО и е в редакционната колегия на списанието на този институт.)

mediapool.bg